«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»: Αύριο το απόγευμα στην κεντρική πλατεία

Πρώτη Δημοσίευση: 13/11/2019 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/11/2019 19:02
Με ενημέρωση, δωρεάν εξετάσεις και πολλές δραστηριότητες από τη «Γλυκιά Μεσσηνία»
 
 
Με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην πλατεία της Καλαμάτας θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» αύριο το απόγευμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη εορτάζεται κάθε 14η Νοεμβρίου και καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, όπως τόνισε η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αθανασία Καρούνου, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δε ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στο σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.
 
Οικογένεια
O Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του σακχαρώδους διαβήτη από το 1998, για το φετινό εορτασμό, που είναι αφιερωμένος στην οικογένεια, θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, αύριο Πέμπτη, από τις 5.00 έως τις 8.00 το βράδυ.
«Στόχος μας φέτος είναι να αναδειχθεί και το γεγονός ότι ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από το διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας. Ο ερχομός του διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά στα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την έλευση του διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη», σημείωσε η κα Καρούνου.
 
Δραστηριότητες
Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία θα γίνει φωταγώγηση των αγαλμάτων με χρώμα μπλε, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου.
Στο χώρο αυτό θα στηθεί τέντα όπου θα γίνουν χαιρετισμοί, επιστήμονες υγείας θα μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα για το διαβήτη και την πρόληψή του, καθώς και μηνύματα για την υγιεινή διατροφή και την άθληση.
Επίσης, θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα διανεμηθούν έντυπα και θα πραγματοποιηθούν διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δράσεις, happenings και face panting από τον κλόουν «Βούλη». Βασικός σκοπός είναι μέσα από αυτές τις δράσεις να ενημερωθεί ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά για το σακχαρώδη διαβήτη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ., της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις