«ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ» στα προκλασικιστικά κτήρια της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 23/11/2019 14:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/11/2019 14:18
Η Ομάδα «ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ» ετοιμάζει περιήγηση στα προκλασικιστικά κτήρια της Καλαμάτας αύριο Κυριακή, 24 Νοεμβρίου (12.00 μ.) με αφετηρία την είσοδο της Δημοτικής Πινακοθήκης (Παπάζογλου 5).
Όπως αναφέρεται: Η Καλαμάτα ανήκε στους μεγάλους οικισμούς από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Μετά την απελευθέρωση, η πόλη επεκτείνεται έξω από τον πυρήνα του κάστρου. Αυτό το διάστημα αναπτύχθηκε ένας αστικός τύπος κατοικίας που σηματοδότησε τη μετάβαση από την παραδοσιακή στην νεοκλασική αρχιτεκτονική.
Τα κτήρια αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως κατοικίες. Όμως, επειδή η Καλαμάτα ήταν πόλη με εμπορικές δραστηριότητες και δευτερογενή παραγωγή, το ισόγειο στέγασε καταστήματα, βιοτεχνικά εργαστήρια και αποθήκες, ενώ η κατοικία βρισκόταν στον όροφο.
Τα αρχοντικά ήταν λιθόκτιστα, ενώ τα πιο απλά σπίτια είχαν ελαφριά ξύλινη κατασκευή στον όροφο βασισμένη σε λιθοδομή για αντοχή στους σεισμούς.
Αυτή την εποχή εμφανίστηκε και το μπαλκόνι (I. Σπηλιοπούλου, «Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη της Καλαμάτας από τα προεπαναστατικά χρόνια έως την περίοδο του μεσοπολέμου. Η τύχη της πόλης μετά τους σεισμούς», Συμβολές στην ιστορία και στον πολιτισμό της, εκδόσεις Παπαζήση).
Θα δουν εξωτερικά έξι κτήρια (ενδεικτικά) αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου: Φιτσάλου - Κλείδωνα (Δημοτική Πινακοθήκη, Παπάζογλου 5), Μπενάκειο (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Παπάζογλου 6 και Μπενάκη), Έπαυλη Ψάλτη (Γενικά Αρχεία του Κράτους Μεσσηνίας, Αριστοδήμου 22), Χανδρινού - Δασκαρόλη (Παπατσώνη 4 και Μαντίκλου 13), Κρασσακόπουλου - Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας (Μαντίκλου 17 και Περρωτού) και Λαλέα - Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Περρωτού 5).
Η περιήγηση θα διαρκέσει περί τη μία ώρα.
Για πληροφορίες στο τηλ. 6936 518550 (Σωτήρης Θεοδωρόπουλος).Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις