«Πρόκληση» για το ΜΕΘ οι «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν

Πρώτη Δημοσίευση: 26/09/2019 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2019 11:37
Αυλαία αύριο Παρασκευή για 8 παραστάσεις από τη «Μικρή Σκηνή» του Ιστορικού Σωματείου
 
 Ως «αναμέτρηση» με το σπουδαίο συγγραφέα Χένρικ Ίψεν και το έργο του «Βρικόλακες» περιέγραψε ο Γιώργος Παντελόπουλος την απόφαση του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου να ανεβάσει αυτή την παράσταση, στη «μικρή του σκηνή», κάνοντας πρεμιέρα αύριο Παρασκευή, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΜΕΘ χθες το μεσημέρι, επισήμανε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 5 μήνες, με μια υπέροχη ομάδα από ερασιτέχνες ηθοποιούς του ΜΕΘ και υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Βενετσάνου Μπαλόπουλου και των βοηθών του, Έλενας Παναγοπούλου και Βίνας Μάλαμα.
Ο κ. Παντελόπουλος πρόσθεσε ότι όλοι στην «οικογένεια» του ΜΕΘ αισθάνονται εθελοντές του πολιτισμού, ενώ ευελπιστούν και σ’ αυτή τη νέα «πρόκληση» που ανέλαβαν, να αποδώσουν καλό θέατρο που θα απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας και όχι μόνο… και στο τέλος θα ανταμείψει τους ερασιτέχνες ηθοποιούς με το πιο θερμό τους χειροκρότημα, που αποτελεί άλλωστε και τη μοναδική «ανταμοιβή» τους. Παράλληλα, έκανε γνωστό για ακόμα μια φορά ότι μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις, τόσο των «Βρικολάκων», όσο της κεντρικής σκηνής του Θεάτρου με τη «Μελωδία της Ευτυχίας» μέσα στο χειμώνα, αλλά και της παιδικής σκηνής με το «Μολυβένιο Στρατιώτη», θα εί ως συμβολική κίνηση, στον Κοινωνικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας.
Κλείνοντας κάλεσε το κοινό της Μεσσηνίας να βρεθεί αυτό το 4ήμερο από 27-30 Σεπτεμβρίου, αλλά και το επόμενο, 4-7 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, για να απολαύσει μια σπουδαία παράσταση με πολλά μηνύματα και πολλά διλήμματα…

Περισσότερα για την παράσταση ανέφερε ο σκηνοθέτης Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Σημείωσε πως οι «Βρικόλακες» του Ίψεν πρόκειται για ένα δράμα όπου ο συγγραφέας έδωσε βάθος, αγγίζοντας την τραγωδία και προσθέτοντας ότι έχει σαφή επηρεασμό από την αρχαία τραγωδία. Έκανε γνωστό ότι τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια της Κωνσταντίνας Γαλάνη είναι συμβολικά και δεν αποτυπώνουν, ως πιστή αντιγραφή, το έργο, αλλά είναι μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.
Για την υπόθεση, τόνισε ότι εξελίσσεται σε δύο ημέρες που χωρίζει μια νύχτα και φαίνεται η μετάβαση από το ψέμα στην αλήθεια, από την αναγνώριση στη συντριβή. Η παράσταση ζωντανεύει τα πρέπει της κοινωνίας και της εκκλησίας ως «βρικόλακες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας κάλεσε τους θεατές να δουν αυτό το σπουδαίο έργο με τα πολλαπλά δυνατά μηνύματα, μέσα από μια ξεχωριστή ματιά.

IMG_1341leomak_1.jpg

Μετουσιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Κυρίας Άλβινγκ» η Νατάσα Παπαδάκη, τόνισε ότι βλέπει παντού «Βρικόλακες». Μίλησε για το ρόλο της, όπου η ηρωίδα περνά σημαντικά μηνύματα γύρω από το κοινωνικό φαίνεσθαι, που έρχεται σε αντίθεση με όσα αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος στο μικρόκοσμο του. Αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Βενετσάνο Μπαλόπουλου για την τιμή που της έκανε να της απονείμει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σημείωσε ότι η διαδρομή αυτή των 5 μηνών όπου έπρεπε να “συναντήσει” την πρωταγωνίστρια ήταν αρκετά ψυχοφθόρα, όμως το αποτέλεσμα μαγικό, χαρακτηρίζοντας το ρόλο της ως «ρόλο ζωής».


Η βοηθός σκηνοθέτη, Έλενα Παναγοπούλου, χαρακτήρισε το κείμενο της παράστασης «ιερό», εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να διδάσκεται ακόμα και στα σχολεία, καθώς δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους. Κάλεσε, δε, το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό.


Για τους ρόλους τους, του «Ιάκωβου Έγκστραντ», και του «Πάστορα Μάντερς», μίλησαν αντίστοιχα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Βασίλης Στεφανόπουλος και Κώστας Αλεξίου, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη χαρά τους να συμμετέχουν σε μια τόσο σπουδαία παράσταση. Ο Κώστας Αλεξίου πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η “πρόκληση” που ανέλαβε το ΜΕΘ μ’ αυτή την παράσταση είναι πολύ μεγάλη, ευελπιστώντας ότι θα φανούν αντάξιοι απέναντι στο θεατρικό κοινό.
 
Του Κώστα Γαζούλη
 
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 27/9 - 21.00, Σάββατο 28/9 - 21.00, Κυριακή 29/9 - 20.00, Δευτέρα 30/9 - 21.00 και
Παρασκευή 4/10 - 21.00, Σάββατο 5/10 - 21.00, Κυριακή 6/10 - 20.00, Δευτέρα 7/10 - 21.00.
Χώρος: Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις θέσεων:
Από Δευτέρα 23/9 και κάθε απόγευμα από τις 6.00 έως τις 8.30 στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας ή τηλεφωνικά στο 6944947225. Τις ημέρες των παραστάσεων μέχρι τις 19.30.
 
Διανομή Ρόλων
κα Άλβινγκ: Νατάσσα Παπαδάκη
Πάστορας Μάντερς: Κώστας Αλεξίου
Όσβαλντ Άλβινγκ: Αργύρης Καραγιάννης
Ιάκωβος Έγκστραντ: Βασίλης Στεφανόπουλος
Ρεγγίνα Έγκστραντ: Βίκυ Βορίλα
Λοχαγός Άλβινγκ: Λεωνίδας Βέλλης
 
Συντελεστές
Σκηνοθέτης: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παναγοπούλου
Σχεδιασμό φωτισμών - μουσική επένδυση: Βίνα Μάλαμα
Φώτα - ηχητικά: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος
Κοστούμια: Galani's Fashion
Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής
Ηχογράφηση: Στούντιο Γιώργου Κλείδωνα
Τραγούδι: Βίκυ Βορίλα
Χορικά: Καίτη Αντώναρου, Έλενα Παναγοπούλου, Βίνα Μάλαμα, Λεωνίδας Βέλλης, Αργύρης Καραγιάννης
Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά
Ομάδα διαδικτύου ΜΕΘ: Λούλα Αναγνωστοπούλου, Ελένη Γιαννακοπούλου, Χρυσούλα Σιψά, Βίκυ Βορίλα, Βίνα Μάλαμα.
Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκούνης
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις