«Σιγοκαίουν» οι αντιδράσεις για τη μυστική συνάντηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

Πρώτη Δημοσίευση: 11/05/2017 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/05/2017 18:59
Όπως ήταν φυσικό, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε και το θέμα της συγκέντρωσης ορισμένων στελεχών του, παρουσία της Εύης Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή Αθηνών, στις 30 Απριλίου, στον ημιώροφο κεντρικού καφέ της Καλαμάτας, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των οργάνων του κόμματος στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής στο "Θάρρος", Γιάννη Πάζιου, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ υπήρξε και σχετική ενημέρωση του κεντρικού μηχανισμού του κόμματος, ο οποίος δε φαίνεται να "ευλόγησε" τα όσα έγιναν στο τέλος Απριλίου.
Παρά το σημαινόμενο της συγκέντρωσης, επιδίωξη ήταν να δοθεί ένα τέλος και να πέσουν οι τόνοι. Βέβαια, παραμένει προς διερεύνηση, αν αυτή η προσπάθεια ευοδώθηκε, μια και υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις για τα όσα συνέβησαν.
Επιπρόσθετα, στελέχη του κόμματος μας έλεγαν ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα δε θα έπρεπε να μεταφερθεί, αλλά να είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί… χθες, με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και διάλυση όλων των κομματικών σχηματισμών που θα πάρουν μέρος.
Μάλιστα, από την πλευρά τους υπάρχει και ο φόβος μήπως όλα αυτά τα περί "νέου και ανοικτού κόμματος" μείνουν στις διακηρύξεις και για διάφορους λόγους δε γίνουν ποτέ πράξη.
Ανάλογες συνθήκες με το κλίμα στη Μεσσηνία επικράτησαν και χθες στη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την κόντρα Στέφανου Ξεκαλάκη και Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση εδώ και καιρό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει εδώ και μερικές ημέρες από τον Στ. Ξεκαλάκη να της... αδειάσει τη γωνιά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε.
Μάλιστα, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ, για να φανεί ποιοι κερδίζουν, ποιοι έχουν χάσει και ποιοι έχουν πλουτίσει από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του κόμματος. Την ίδια στιγμή κατήγγειλε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ίδιο, αφορά και συνεργάτες του, αλλά και όσους έχουν εκφράσει διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα σχηματοποιήθηκε με κύριους εκφραστές τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Ξεκαλάκη, καθώς και οι μικρότεροι εταίροι τής ΔΗΣΥ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (που διεξήγαγαν το περασμένο Σάββατο "θυελλώδη" πανελλαδική συνδιάσκεψη), τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου, ώστε εντός του 2017 να συγκροτηθεί ο ενιαίος φορέας και να προκύψει ο νέος επικεφαλής.
Εκτιμούν, δε, ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση είναι, αφενός, προσχηματικές και, αφετέρου, επιζήμιες στην προσπάθεια η εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατία να μπορέσει εκ νέου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Αν δεν ενωθούμε, θα λεηλατηθούμε. Χρειαζόμαστε ανοιχτές διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής, χωρίς ίχνος περιχαράκωσης. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, ένα μαζικό θεσμικό κόμμα. Τώρα είναι η ώρα» έγραψε σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο Ν. Ανδρουλάκης.

Η «πράσινη»… μυστική «συνουσία» και οι αντιδράσεις
Το μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού Πελοποννήσου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Κώστας Τσαπόγας, δίνει στην επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω τη δική του εκδοχή για τη μυστική συνάντηση που έγινε σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας μεταξύ μελών του ΠΑΣΟΚ και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή.
Η άποψή του για τα γεγονότα έχει ως εξής: «Μυθιστορηματικό σενάριο, τίτλο που δε συνάδει με την ιστορία της εφημερίδας σας, αντιλήψεις περί απαγόρευσης δημοσίων συναντήσεων και “ποινικοποίησης” της αντίθετης άποψης περιλαμβάνουν τα σε περίοπτη θέση -τόσο στην 1η όσο και στην 5η σελίδα- δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, στο φύλλο της Τετάρτης 3 Μαΐου 2017.
Η όλη υπόθεση, που κατέλαβε δυο σελίδες της εφημερίδας σας και, μάλιστα, με πηχυαίους τίτλους, δεν έχει καμία άλλη διάσταση, πέραν του γεγονότος ότι την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 συναντηθήκαμε δημόσια, σε κεντρικό καφεζαχαροπλαστείο της Καλαμάτας, επί της κεντρικής πλατείας, περίπου 15 μέλη του ΠΑΣΟΚ, με τη βουλευτή κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και ανταλλάξαμε απόψεις για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Εδώ εξαντλείται το θέμα, σε μια πραγματική διάσταση. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας οι εικασίες του συντάκτη σας για “εμφύλιο πόλεμο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ”, πως “τα νύχια έχουν βγει” και άλλα αυθαίρετα συμπεράσματα, που δεν τεκμηριώνονται πουθενά στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αλλά αποτελούν αυθαίρετη και μόνο κρίση του συντάκτη σας.
Αυτό το γεγονός, είδηση αν θέλετε, που λόγω του χώρου της συνάντησης δεν επιτρέπει να χαρακτηριστεί ως μυστική, όπως αναφέρεται στον τίτλο του πρωτοσέλιδου και στον επίτιτλο της 5ης σελίδας, το σίγουρο είναι πως δεν έγινε “εν κρυπτώ και παραβύστω”.
Πέρα από οτιδήποτε, θα πρέπει σε απάντηση του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείτο ανωνύμους που υποτίθεται πως έθεταν ερωτήματα και προβληματισμούς, να τεθούν και κάποια ερωτήματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή τη δημοκρατία:
Είναι ή δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός μας για δημόσιες συναθροίσεις; Θυμίζουμε ότι αυτές μόνο επί 7ετίας απαγορεύονταν.
Γιατί πρέπει κάποια μέλη ενός κόμματος, πριν συναντηθούν, να ενημερώσουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή; Άλλωστε, κανένα κομματικό όργανο δε μας ζήτησε το λόγο, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίησή του και, βέβαια, δε νομιμοποιείται να το πράξει. Επισημαίνουμε πως ο επίτιτλος αναφέρεται σε “έντονες αντιδράσεις από στελέχη που δεν ενημερώθηκαν”, χωρίς όμως στο… ρεπορτάζ να υπάρχει ούτε ένα όνομα, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που να το στοιχειοθετεί.
Έχουν ή όχι το δικαίωμα τα κομματικά μέλη να έχουν οποιαδήποτε άποψη για τα εσωκομματικά και να τηρούν τη στάση που επιθυμούν; “Ευτυχώς” που, κατά το δημοσίευμα, έγινε σύναξη στελεχών που συμφωνούν με την Φώφη Γεννηματά, γιατί αλλιώς, προφανώς, θα χαρακτηριζόμαστε και “φραξιονιστές”!
Το “παραμύθι”, όμως, που παρουσίασε ο συντάκτης σας (ίσως να τον οδήγησε σε αυτό ο πληροφοριοδότης του), δυστυχώς, δεν έχει… δράκο!
Υπήρξε σε δημόσιο χώρο μια συνάντηση ανθρώπων οι οποίοι από χρόνια δίνουμε τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που θα περιμέναμε από μια εφημερίδα, γνωστή για τους αγώνες της, είναι να μας επιτρέπει να έχουμε άποψη και θέση.
Αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά σας να έχετε οποιαδήποτε θέση και να τηρείτε ως εφημερίδα οποιαδήποτε στάση επί των εσωκομματικών διαδικασιών οποιουδήποτε πολιτικού φορέα, όμως γιατί θεωρείτε ότι δεν πρέπει να συναντιόμαστε, να μη συζητούμε με τις παρέες που επιθυμούμε τα εσωκομματικά ή οτιδήποτε άλλο και να μην έχουμε θέση για τις εσωκομματικές διαδικασίες;
Για την πληροφόρησή σας -αφού δεν μπήκατε στη διαδικασία να τα μάθατε από τη βουλευτή ή το “διορισμένο” (από τα ανώτερα όργανα του κόμματος, αφού ακόμα δεν έγιναν εκλογές γι’ αυτό το όργανο) μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”, όπως απαιτούσαν οι ανάγκες του έγκαιρου ρεπορτάζ- σας γνωστοποιούμε ότι:
Η βουλευτής κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, που εκλέγεται στην Αττική και διατηρεί οικογενειακή σχέση με τη Μεσσηνία, καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Καλαμάτα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μετείχε στη συνάντηση, στην οποία συζητήσαμε για θέματα της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, όπως και για εσωκομματικά θέματα. Η βουλευτής μάς παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση και μας μίλησε σε ενωτικό κλίμα, για το οποίο όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε.
Εμείς, με γνώμονα την ενδυνάμωση του πολιτικού φορέα που υπηρετούμε, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των συμπολιτών μας, θα εξακολουθήσουμε και συναντήσεις να κάνουμε και απόψεις να διατυπώνουμε και θέσεις να έχουμε και, κυρίως, κρίνοντας να συμφωνούμε, ή να έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Αυτό είναι το κέρδος της δημοκρατίας μας.

Υ.Γ.: Τι να υποθέσει ο αναγνώστης σας από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, που αναφέρεται σε “Μια... συνουσία μυστική”; Όπως εξηγήθηκε, η συνάντηση δεν ήταν μυστική. Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη νεοελληνική γλώσσα, ούτε “συνουσία”, δηλαδή σεξουαλική πράξη, θεωρεί προφανώς η εφημερίδα ότι υπήρξε. Πώς να εξηγηθεί το κίνητρο για τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης λέξης, υπό την δήθεν κάλυψη της ετυμολογικής παρατήρησης του Γ. Μπαμπινιώτη, ότι η λέξη συνουσία “αρχικά δήλωνε τη συντροφιά με σκοπό τη συζήτηση”, ενώ παρακάμπτεται η ερμηνεία που δίνει ο ίδιος ο καθηγητής στη λέξη: “ερωτική συνεύρεση”; Άραγε, η εφημερίδα σας συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη λέξη “συνουσία”, όταν πρόκειται για “συντροφιά με σκοπό τη συζήτηση»;

Απάντηση συντάκτη του ρεπορτάζ
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να εκθειάσουμε την ευρυμάθεια του κ. Τσαπόγα, για τις ετυμολογικές παρατηρήσεις του όσον αφορά στη λέξη «συνουσία». Αν και θα έπρεπε να αναγνωρίσει και τη μεταφορική έννοια της λέξης, αλλά και την ερμηνεία του Γ. Μπαμπινιώτη με ουσιαστικότερο τρόπο.
Επίσης, το μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» θα πρέπει να γνωρίζει ότι η εφημερίδα που επικαλείται παραδίδει σε καθημερινή βάση και με ελάχιστο κόστος μαθήματα δημοκρατίας.
Γι' αυτό και το ρεπορτάζ που επικαλείται είναι όχι μόνο έγκυρο, αλλά και πεντακάθαρο. Για τις αντιδράσεις υπήρξε και η προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενημερωτικές ενέργειες προς τα κεντρικά όργανα.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει, όπως οφείλει, ότι η συντριπτική πλειοψηψία των κατά τόπους επιτροπών στο νομό μας είναι εναντίον της απόφασης για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εφεξής για το συνέδριο της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", αλλά και για του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνει.
Οι εκφράσεις για «έντονες αντιδράσεις» και «έχουν βγει νύχια» είναι επακριβώς μεταφορά λεχθέντων από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Τσαπόγα, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και μη ξέροντας τι να κάνουμε και τι να γράψουμε, αποφασίσαμε να… σκαρώσουμε μια όποια ιστορία.
Τέλος, θα κρατήσουμε ως… κολακεία την ικανότητά μας να γράφουμε μυθιστορήματα, αν και το συγκεκριμένο είδος γραφής έχει πολλές περισσότερες σελίδες…
Και ως υστερόγραφο, μην ξεχνάτε ότι η Καλαμάτα είναι… όμορφη, αλλά μικρή πόλη. Αυτά.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις