«Ταπώθηκε» προχθές ο ταμιευτήρας νερού στο Φιλιατρινό Φράγμα!

Πρώτη Δημοσίευση: 13/05/2017 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/05/2017 17:47
Ένα όνειρο ζωής και ένα έργο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και αναπτυξιακής προοπτικής για την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, το Φιλιατρινό φράγμα στη Χριστιανούπολη, ολοκληρώθηκε και προχθές έγινε το «τάπωμα» του ταμιευτήρα του νερού του!
Για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός, μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος ήταν παρών στο «τάπωμα», ανήρτησε, αργά προχθές το βράδυ, στη σελίδα του στο facebook, 78 φωτογραφίες και βίντεο, ενώ έγραψε: «Μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για το Δήμο Τριφυλίας. Μια νέα λίμνη γεννιέται. Σήμερα κλείσαμε τον ταμιευτήρα του νερού στο φράγμα των Χριστιάνων. Τομεακό Έργο του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση έπειτα από 9 χρόνια σκληρής δουλειάς. Περιμένουμε τώρα και τα δίκτυα άρδευσης».
Σημειώνεται πως το έργο περιελάμβανε:
α) Την κατασκευή του φράγματος συνολικού μήκους στη στέψη 246 μ. και όγκου αναχώματος περίπου 370.000 μ3, ενώ ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7,81 εκατ.μ3. Το φράγμα κατασκευάστηκε με διατομή ομοιογενή από σκληρό κυλινδρούμενο ανάχωμα και είναι ύψους 45 μέτρων από το φυσικό έδαφος
β) Την παραλλαγή της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης, η οποία διέρχεται από τη στέψη του φράγματος, καθόσον η υφιστάμενη οδός θα κατακλυσθεί από τα νερά του ταμιευτήρα
γ) Τον Αγωγό Μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση, που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος, για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
Το κόστος της κατασκευής ανέρχεται σε 25.022.974,26 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο είναι ενταγμένο με την 7283/6-8-2008 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» στο Π.Α.Α. «2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η INTRAKAT.
Το έργο του φράγματος πέρασε πολλές περιπέτειες, αλλά ευτυχώς κάθε εμπόδιο που ανέκυπτε ξεπεράστηκε. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το δήμαρχο Τριφυλίας, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το αρδευτικό δίκτυο, καθώς συντάσσονται!
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο κ. Κατσίβελας, απαντώντας σε θέμα και ερωτήσεις που έθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, είπε ότι οι εργασίες της πρώτης φάσης έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι να πληρωθούν οι οφειλές του εργολάβου από το Ελληνικό Δημόσιο για να κλείσουν οι ταμιευτήρες και να ξεκινήσει η συγκέντρωση του νερού.
Όσον αφορά στο αρδευτικό δίκτυο, ο κ. Κατσίβελας είπε στο Σώμα πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και ότι είναι στη φάση της σύνταξης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο είναι ολοκληρωμένη, πλήρης και έχει παραληφθεί αρμοδίως από το ΥΠΑΑΤ εδώ και ένα χρόνο, από πέρυσι τον Απρίλιο!
 
Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις