«Το παιδί με καρκίνο στο σχολείο»

Πρώτη Δημοσίευση: 14/02/2018 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/02/2018 09:45
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
«Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στον κόσμο 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί. Τα ίδια ποσοστά ίασης έχουμε και στη χώρα μας, όπου νοσούν 350 παιδιά περίπου κάθε χρόνο. Οι γονείς, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας», τονίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, θα διεξαχθεί εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας με θέμα «Το παιδί με καρκίνο στο σχολείο».
Κατά την εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Μάρω Τριανταφύλλου, ιατρός, μητέρα παιδιού με καρκίνο, με θέμα «Η ματιά του γονιού», Ζωή Σπανού, ψυχολόγος, εθελόντρια της «Φλόγας», με θέμα «Η ματιά του εθελοντή» και Θεοφανεία Σιούτη, δασκάλα, σχολική σύμβουλος 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεσσηνίας, με θέμα «Η ματιά του δασκάλου». Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο ιατρός Χρήστος Σίνης, εκπρόσωπος της «Φλόγας» στην Κυπαρισσία.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η σχολική σύμβουλος 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεσσηνίας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις