«Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» - Παρουσίαση αρχών και θέσεων από τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου

Πρώτη Δημοσίευση: 14/03/2019 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/03/2019 12:32
Παρουσίαση των αρχών και θέσεων του συνδυασμού «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» με υποψήφια δήμαρχο τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου έγινε χθες το απόγευμα στον κινηματογράφο CINELUX στα Φιλιατρά.
Κατά την ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε 13 άξονες πολιτικής, 13 θέσεις, οι οποίες είναι δεσμεύσεις και στόχοι του προγράμματος του συνδυασμού της, «για να κάνουμε ζωντανές, λειτουργικές και φιλόξενες τις πόλεις μας και τα χωριά μας»:
 
1. Ο Πολιτισμός, που μας λείπει, στην καθημερινότητα
Τι σημαίνει αυτό;
α) Πόλεις και χωριά, παραλίες, δρόμοι και πλατείες καθαρά από άκρη σε άκρη:
-με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου
-με την ενίσχυση εξειδικευμένων συνεργείων καθαριότητας
-με την έναρξη διαδικασίας ανακύκλωσης και την προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης
-με την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών
β) Πόλεις και χωριά προσβάσιμα από όλους, με ασφαλή, λειτουργικά οδικά δίκτυα
γ) Βελτίωση της σηματοδότησης των οδικών δικτύων μας, όπου αυτή δεν επιτυγχάνει το στόχο της
δ) Δέσμευση για ανάπλαση κάθε χρόνο σημαντικού μέρους των πεζοδρομίων
ε) Αλλαγή των δικτύων ύδρευσης όπου χρειάζεται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και σύνδεση των νέων δικτύων όπου δεν έχουν συνδεθεί έως σήμερα με τις κατοικίες
στ) Ανάπλαση της αστικής και αγροτικής οδοποιίας
ζ) Καθαρισμός εγκαίρως των υπαρχόντων τάφρων απορροής των ομβρίων υδάτων
θ) Επαρκής φωτισμός στις πόλεις και τα χωριά μας
 
2. Οι ζωντανές πόλεις και χωριά
Με σύγχρονες προδιαγραφές για παιδικές χαρές, σημεία ελεύθερης πρόσβασης WiFi, χώρους άθλησης και ποδηλατόδρομους, δημοτικά ιατρεία, δημοτικά κτηνιατρεία
 
3. Οι σύγχρονες πόλεις
Σχεδιάζουμε την ενίσχυση των ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών με στόχο λιγότερες επισκέψεις στο Δήμο, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση, ασύρματο δίκτυο σε σχολεία, πλατείες, τουριστικούς χώρους.
 
4. Η πόλη που απαντάει στις ανάγκες όλων
Ισόρροπη κατανομή σε όλες τις πόλεις και τα χωριά μας.
Κοινωνική πολιτική με διεύρυνση υπηρεσιών και ωφελουμένων, βέλτιστη διαχείριση πόρων, συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία νέων δομών.
 
5. Η Τριφυλία να γίνει επενδυτικός προορισμός
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία φορέα που θα προωθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της πόλης. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, την ενδυνάμωση των τοπικών αγορών, τη διευρυμένη και ευέλικτη εφαρμογή του μέτρου των ανοιχτών κέντρων εμπορίου.
 
6. Η τουριστική ανάπτυξη
Επισκέπτης σημαίνει προσωρινός κάτοικος. Σεβασμός και εξυπηρέτηση σε κάθε επίπεδο. Δημιουργία δομής διαχείρισης προορισμού της πόλης, προώθηση δράσεων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού, δικτύωση και ενεργοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Τριφυλίας. Τουριστική ανάπτυξη σε ισορροπία με τη ζωή των πόλεων και των χωριών μας, με Θεσμοθέτηση πλαισίου βραχυχρόνιων μισθώσεων. Δημιουργία Υποδομών και Ανάπτυξη Αγροτουρισμού.
 
7. Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας
Με τον εκσυγχρονισμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής, με σεμινάρια και εκθέσεις προβολής των τοπικών προϊόντων τόσο στο Δήμο μας όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 
8. Η επίθεση πολιτισμού
Οραματιζόμαστε την Τριφυλία βασικό κέντρο πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου. Με εξωστρέφεια και ανάπτυξη των εμβληματικών υποδομών του Δήμου, αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, των μουσείων του Δήμου (Λαογραφικών, Φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου) Με την ενίσχυση, διασύνδεση και προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στις πόλεις και στα χωριά όλο τον χρόνο.
 
9. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός
Πρόσβαση όλων στον αθλητισμό με δημιουργία νέων και βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, ισόρροπα και στις τρεις πόλεις και στα χωριά μας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τόπου.
 
10. Η νέα φιλοσοφία διοίκησης
Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και κάνουμε τη λογοδοσία καθημερινή πρακτική, με δείκτες απόδοσης ανά τομέα πολιτικής, κοστολογημένες δράσεις, μετρήσιμα αποτελέσματα και αξιολόγηση των έργων από τους ίδιους τους δημότες. Σχεδιάζουμε μέτρα για την πραγματική ανταποδοτικότητα φόρων και τελών για κατοίκους και επισκέπτες, άνοιγμα του Δήμου στις έξι Δημοτικές Ενότητες με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, μέσων και πόρων. Θέλουμε να δώσουμε το λόγο στις τοπικές κοινότητες με την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού και την εφαρμογή πρότυπου ανάπτυξης πόλεων και χωριών όλου του Δήμου μας. Πιστεύουμε ακράδαντα στην μεταβίβαση όσο το δυνατό περισσοτέρων, αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινότητες!
 
11. Η πόλη ανήκει στην πόλη
Για να γίνει ο Δήμος Τριφυλίας πραγματικά αρμόδιος για τα ζητήματά του, διεκδικούμε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση όλων των κοινόχρηστων χώρων και δρόμων στα όρια του Δήμου. Διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος θεσμοθετημένων πόρων για έργα ανάπτυξης και επενδύσεις.
 
12. Η διεκδίκηση πόρων και έργα υποδομών
Με τη δημιουργία επιστημονικής και εξειδικευμένης ομάδας με αποκλειστικό αντικείμενο απασχόλησης τη διεύρυνση χρηματοδοτικών πηγών, σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, διεκδίκηση και ενεργητική αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.
 
13. Τα λιμάνια μας ανήκουν στο Δήμο μας
Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός για την άμεση μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας στο Δήμο Τριφυλίας, καθώς τα δύο λιμάνια από αυτά που διαχειρίζεται το Λ.Τ.Μ, της Μαραθόπολης και της Κυπαρισσίας, βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Τριφυλίας. Με την ισχύουσα νομοθεσία από το έτος 2016 έχει δοθεί η δυνατότητα να περιέλθουν τα λιμάνια στη διαχείριση των Δήμων. Για παράδειγμα το λιμάνι της Καλαμάτας έχει αποσπασθεί από το Λιμενικό Ταμείο και έχει περιέλθει στο Δήμο Καλαμάτας».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις