«Φαρμάκι» τα φάρμακα... Διπλασιάστηκε από χθες η συμμετοχή στο κόστος θεραπείας

Πρώτη Δημοσίευση: 27/03/2013 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2013 21:34

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα χαράτσια στην Υγεία, ήρθε από χθες και αυτό των φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται πλέον η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στα σκευάσματα.

Η ασφαλιστική τιμή θα εφαρμοστεί σε όλα τα φάρμακα που είναι ενταγμένα στη «θετική λίστα» και αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα όριο κάλυψης που τίθεται από το υπουργείο Υγείας, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη. Όμως, η επιβάρυνση μετατίθεται στους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη και διπλή συμμετοχή, εάν θέλουν, τουλάχιστον, να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με το ίδιο σκεύασμα αντί να επιλέξουν το φτηνότερο που καλύπτεται.

Ειδικότερα, οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν και τη διαφορά, εάν το σκεύασμα που θα προμηθεύονται είναι ακριβότερο από το ποσόν που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί). Αν το φάρμακο είναι ακριβότερο, τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τιμής γενόσημου και λιανικής τιμής. Τα παραπάνω αναφέρει σε χθεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής, υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.

Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να απαλύνει λίγο τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνει, όμως, άλλη μια φορά τις τσέπες των ασφαλισμένων.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις