«Ψαλίδι» στην κρατική ενίσχυση προς Δήμους

Πρώτη Δημοσίευση: 06/06/2018 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/06/2018 17:27
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία Δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες έρχεται να προσθέσει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεωργίου Χουλιαράκη, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Καθημερινή", στην πράξη μειώνει την κρατική ενίσχυση που δίνεται προς τους Δήμους μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).
 
Απόφαση
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Μαΐου, δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να χορηγεί σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας –κατόπιν σχετικού αιτήματός τους– χρηματικές προκαταβολές έναντι των καταναλώσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Τα σχετικά κονδύλια θα αφαιρούνται από τους ΚΑΠ, χωρίς μάλιστα τη συναίνεση των δημάρχων και των περιφερειαρχών, και θα προκαταβάλλονται έτσι ώστε να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Παράλληλα, στη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται ότι οι λογαριασμοί ρεύματος των ΟΤΑ, εφόσον καταστούν ληξιπρόθεσμοι, αμέσως θα «μεταφέρονται» στο υπουργείο Οικονομικών, από όπου και θα εξοφλούνται με παρακράτηση των ΚΑΠ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει περαιτέρω μείωση των κρατικών πόρων για πολλούς Δήμους που οικονομικά βρίσκονται στο κόκκινο και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν οφειλές. «Θα πληρώνεται το ρεύμα αλλά θα μένουν άλλα, π.χ. οι προμηθευτές απλήρωτοι», τονίζει ο Απόστολος Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος».
 
Προκαταβολές
Όσον αφορά, επίσης, στις προκαταβολές προς τους παρόχους, ο κ. Κοιμήσης τονίζει ότι το κεντρικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις με πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσθέτει ότι με αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει-επιδοτήσει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να γίνουν, εφόσον έχουμε μείνει πίσω στους ευρωπαϊκούς στόχους.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις