«Όπως μας τιμωρούν, θα τιμωρήσουμε», είπε για την κυβέρνηση ο Λεβεντάκης για τα ταμειακά διαθέσιμα

Πρώτη Δημοσίευση: 10/11/2019 08:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2019 08:56
Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ : Κατά πλειοψηφία άνοιγμα λογαριασμού και μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ


 Κατά πλειοψηφία απόφαση, αλλά και “λειψή” για «Άνοιγμα λογαριασμού Ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων» ελήφθη την Παρασκευή το βράδυ σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας σε αντίθεση με την απόφαση για «όχι» που είχε ληφθεί για το ίδιο θέμα μόλις στη συνεδρίαση του Σώματος στις 30 Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος, Γιώργος Λεβεντάκης, επανέλαβε ότι θεωρεί το μέτρο της υποχρέωσης εκ μέρους του υπουργείου και της κυβέρνησης για άνοιγμα λογαριασμού στην  ΤτΕ ως δικτατορικό και είπε ότι το πράττουν εκβιαζόμενοι. «Αυτό που είχαμε πει προχθές, δυστυχώς επικοινωνήσαμε και με άλλους δήμους, ο κ. Θεοδωρικάκος επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει, είναι κάθετος για ν’ ανοίξουμε λογαριασμό στην Τράπεζα Ελλάδος  αλλά  δε μας έχει βάλει τα χρήματα τα προβλεπόμενα για τις πληρωμές των υπαλλήλων. 
Είναι κάθετος (σ.σ. ο κ. Θεοδωρικάκος) ότι αν δεν ανοίξουμε λογαριασμό στην Τράπεζα Ελλάδος δε θα μας δίνει τα χρήματα που αφορούν τις πληρωμές των υπαλλήλων και τα λοιπά. Οπότε,  πρέπει να υποκύψουμε σ’ αυτό και θεωρώ ότι πλέον, μη έχοντας άλλη λύση, να προχωρήσουμε σ’ άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα Ελλάδος κατά τον προβλεπόμενο νόμο που μας έχει στείλει και την εισήγηση την οποία έχει κάνει το υπουργείο. Προσπαθήσαμε, δεν είμαστε οι μοναδικοί, και η Πύλος το έκανε και στα νησιά το κάνανε και στην Κόρινθο, όπου μίλησα, και στο Ρέντη …», σημείωσε ο κ. Λεβεντάκης. 
Παρέμβαση Κατσίβελα
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας είπε πως ο κ. δήμαρχος πρέπει ν’ αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο με μια σοβαρότητα, επισημαίνοντας ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση το φέρατε σαν θέμα προ ημερησίας διατάξεως και θέλαμε να πιστεύουμε και σας ακούσαμε μετά μεγάλης παρρησίας (σ.σ. τον διακόπτει ο πρόεδρος του Σώματος λέγοντας ότι «έληγε η προθεσμία» με τον κ. Κατσίβελα να του απαντά «κ. πρόεδρε, μη με διακόπτεται, ένα λεπτό θα μιλήσω, δώστε μου το λόγο όπως πρέπει»). Πίστευα ότι θα το είχατε προετοιμάσει ακέραια και ήρθατε και μας προτείνατε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να σας στηρίξουμε για να δώσετε ένα ηχηρό μάθημα και να πούμε ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και σε κακές πολιτικές και πρακτικές. Εγώ δε μίλησα στην  προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίως στηρίξαμε την άποψή σας και βγάλαμε μια ομόφωνη απόφαση. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πριν από ένα μήνα σας είχα κάνει μια ερώτηση, στη διαδικασία των ερωτήσεων, “τι προτίθεστε να κάνετε τα χρήματα του δήμου Τριφυλίας”, κάνοντας κι ένα λογοπαίγνιο λόγω του θέματος που είχατε δημιουργήσει μ’ έναν δημοτικό σύμβουλο και τον είχατε αδικήσει. Έρχομαι και λέω ότι, τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να τ’ αντιμετωπίζετε με μεγάλη σοβαρότητα. Δε μπορεί να σηκώνουμε το λάβαρο της επανάστασης για μια βδομάδα και μετά να το βάνουμε στην ουρά και στα πόδια. Να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες είναι και συνετές και ωφέλιμες για το δήμο και για την κοινωνία. Νομίζω ότι τώρα έρχεται σοβαρά το θέμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου». 
Απάντηση Λεβεντάκη
Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι, «ως προς το θέμα ότι επέμενα να μην ανοίξει ο λογαριασμός κι έκανα αυτή την αντίσταση, το έκανα για το καλό του Δήμου, δεν είναι προσωπικός μου ο λογαριασμός. Θεώρησα, λοιπόν, ότι και στο παρελθόν δεν είχε γίνει γιατί δεν έχει έρθει μια διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία να μας λέει “πάρτε τα λεφτά από κει και σας υποχρεώνουμε να τα πάτε από δω και θα κερδίσετε 5%, 3%, 2%, 1%”. Δυστυχώς, μας το επιβάλλουν, θα έλεγα, με δικτατορικό τρόπο. Κι είμαι κάθετος σ’ αυτό. Δεν μας δίνουν μια εξήγηση, ενώ όφειλαν να μας δώσουν μια εξήγηση γιατι εγώ σαν δήμαρχος στο συμβούλιο και στους πολίτες που μας ακούνε έπρεπε να ξέρω τι θα πω, ότι τα παίρνουμε γιατι έχουμε καλύτερο συμφέρον. Ομολόγησα, λοιπόν, ότι εκεί που είχατε βάλει τα λεφτά κι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα ήταν το καλύτερο επιτόκιο και λογικό ήτανε να μην τα πειράξω. Διότι δεν έχω το δικαίωμα να τα πειράξω… […] Δυστυχώς, με τον τρόπο που έχουν απαιτήσει απ’ τον Ελληνικό λαό όλα τ’ άλλα, όπως εξήγησα και την άλλη φορά, αυτοί διαχειριστήκανε τα λεφτά, τα σπίτια του κόσμου θέλουνε να πάρουνε, τώρα έρχονται και σου λένε “βάλτα εκεί. Δεν τα βάζεις εκεί; Δε σου βάζω τους μισθούς”. Αν αυτό λέγεται Δημοκρατία, πες το. Εγώ δεν το θεωρώ Δημοκρατία. Δημοκρατία είναι για όλο τον κόσμο. Λοιπόν, δεν είχα άλλη λύση. Προσπάθησα να προστατεύσω το Δήμο και τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή μου λένε “βάλτα” και χωρίς να γνωρίζω ούτε το επιτόκιο, ούτε που πάνε και πως θα μπορέσουμε να τα πάρουμε. Όμως δεν μπορώ να βάλω και σε περιπέτεια το δήμο να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι...». 
Η αντιδήμαρχος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι την προηγούμενη φορά συζητήθηκε σοβαρά το θέμα, ότι έγινε μια προσπάθεια, αλλά «βλέπουμε ότι είμαστε εξαναγκασμένοι». Σε παρέμβασή του ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι «εμείς φέραμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προχωρούμε. Σε δέκα μήνες έχουμε εκλογές. Σας το λέω εγώ. Σε δέκα μήνες έχουμε εκλογές. Να λαμβάνουν υπόψη τους και τους δήμους και τον πολίτη. Ντάξει; Τώρα το πήραμε πίσω γιατί μας υποχρεώσανε. Αλλά όταν θα ’ρθει η ώρα των εκλογών θα το μετανιώσουν για ό,τι κάνουν στο λαό». Όπως μας τιμωρούν, θα τιμωρήσουμε. Θα μάθουν να μας υπολογίζουνε».
Άλλες παρεμβ’ασεις
 Ο Παναγιώτης Τσαφαράς ανέφερε ότι «το θέμα στο προηγούμενο συμβούλιο το είδαμε κάπως γρήγορα αλλά όχι ανεύθυνα με στόχο να πιέσουν και να μπορούν, ως δήμος, να είναι πιο λειτουργικοί» προσθέτοντας ότι την απόφαση θα την πάρουν διότι δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ο Στάθης Ανδρινόπουλος είπε πως συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης γιατι εκτός από δήμος Τριφυλίας είμαστε και Έλληνες. Ο Δημήτρης Δριμής ανέφερε ότι το θέμα έχει τέσσερις διαστάσεις. Υπάρχει ένας εξαναγκασμός. Η διάσταση η αυτοδιοικητική. Χάνεται η αυτοτέλεια. Η διγλωσσία των κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ στις 15 Οκτωβρίου που ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την υποχρέωση αυτή ή να έχει δυνητικό χαρακτήρα. Επίσης,  ζητά την αναστολή των όσων προβλέπει η ΚΥΑ, για μη καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σε δήμους που δεν μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους. «Αυτοδιοικητικά πρέπει να είμαστε από θέση αιχμής στο “όχι”». Η Εγκύκλιος Χουλιαράκη προβλέπει να μπουν και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είπε και αναφέρθηκε στο επιτόκιο και τα δάνεια που δίνει το Τ.Π.Δ. και πρότεινε ν’ ανοίξουν λογαριασμό στο Τ.Π.Δ. που θα έχουν και καλύτερη κίνηση χρημάτων και καλύτερη απόδοση. Σημειώνεται ότι, μόλις στις 22 Οκτωβρίου το Δ.Σ. Παύλου Μελά αποφάσισε Α) να μην προχωρήσει ο δήμος στο άνοιγμα διαχείρισης λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Παύλου Μελά. Β) να ανοίξει λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε παρέμβασή του ο κ. Λεβεντάκης συμφώνησε με τη θέση και πρόταση του κ. Δριμή και στο σημείο εκείνο παρενέβη η κα Παναγιωτοπούλου λέγοντας «μόνο Τράπεζα της Ελλάδος» και τον κ. Δριμή να της απαντά να το διαβάσει καλά και υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους με τον κ. Δριμή να λέει «τσεκάρετέ το» και προσθέτοντας ότι, «εγώ σας λέω ότι μπορούμε» και πρότεινε ο δήμαρχος το πρωί να το κοιτάξει και εν λευκώ δίνει την ψήφο του εάν αποδειχθεί ότι δε μπορούν για το Τ.Π.Δ. 
Ο Σαράντος Κουκούμης ανέφερε ότι εν μέρει συμφωνεί με αυτά που είπε ο δήμαρχος και ο κ. Δριμής και ανέφερε ότι «γίνετε ωμός εκβιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης» ενώ στη συνέχεια είπε να ανοίξει ο λογαριασμός στο Τ.Π.Δ. αλλά να μη βάλουν όλα τα λεφτά. Ο Παναγιώτης Αλευράς ζήτησε εν λευκώ ο δήμαρχος να ψάξει σχετικά με τη δυνατότητα για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο κ. Δριμής σε παρέμβασή του ανέφερε στο Σώμα ότι η ίδια η εισήγηση του θέματος αναφέρει και για το Τ.Π.Δ. και είπε «να συμφωνήσουμε στο Τ.Π.Δ. και αν δε μπορούμε, στην ΤτΕ». Τελικά, κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση  για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ με τον κ. Δριμή και το Γιάννη Παρασκευόπουλο να ψηφίζουν για Τ.Π.Δ. και Λευκό των Παναγιώτη Κατσίβελα, Γιάννη Κατσούλα και Χαράλαμπου Καναλουπίτη. Ωστόσο, η απόφαση που ελήφθη είναι “λειψή” καθώς δεν αναφέρθηκε τι ψηφίζει το Σώμα για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων, ποιο είναι το ακριβές ποσό των ταμειακών διαθεσίμων και κατά τη συζήτηση δεν ελέχθη ποιοι ορίζονται ως εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι για το άνοιγμα και την κίνηση του λογαριασμού στην ΤτΕ.


Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις