«4,48 ψύχωση (Με σκότωσα)» της Σάρα Κέιν από 1/4 στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 13/03/2018 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/03/2018 08:13
Το θεατρικό έργο της Σάρα Κέιν «4,48 ψύχωση (Με σκότωσα)», σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζωντανού, θα παρουσιάζεται καθημερινά από την Κυριακή 1/4 έως την Πέμπτη 5/4 στο Bandapart recording studio, Αναγνωσταρά 20, Καλαμάτα.
Πρόκειται για τη συγκλονιστική παρακαταθήκη της Σάρα Κέιν, ένα σημείωμα θανάτου, ένα ολοκληρωμένο έργο, ένα ψυχολογικό παραλήρημα ενός προσώπου πριν από την αυτοκτονία.
Ζωντανά επί σκηνής εμφανίζονται οι:
Τζον Κουρ: Κιθάρα Α, φωνητικά
Γιάννης Κάρβελης: Κιθάρα Β
Χρήστος Κοτσομύτης: Ντραμς
Πάνος Χαραλαμπόπουλος: Κιθάρα Γ, φωνητικά
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6947288435, 6941585941
Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Το έργο
Η Σάρα Κέιν γεννιέται στο Essex στις 3 Φεβρουαρίου του 1971. Μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη. Μετά το γυμνάσιο απαρνείται όλες τις μέχρι τότε πεποιθήσεις της και μετακομίζει στο Bristol όπου σπουδάζει θέατρο.
Το 1995 γράφει και ανεβάζει το πρώτο της θεατρικό έργο, το Blasted (έλεος). Μια σουρεαλιστική σύνθεση με έρωτα, βία και πόλεμο. Μια απάντηση γροθιά στα τότε γεγονότα του πολέμου της Βοσνίας.
Το 1996 ανεβάζει το δεύτερο της θεατρικό έργο, Phaedra’s Love (Φαίδρας έρως). Το έργο αυτό είναι μια ωδή στον έρωτα, τον καταδικασμένο έρωτα και την απόλυτη αγάπη που υπάρχει πέρα από το θάνατο και πλαταίνει με το χρόνο.
Το επόμενο έργο της ανεβαίνει το Μάιο του 1998 και ονομάζεται Cleansed (καθαροί πια). Το έργο της στηρίζεται στον ισχυρισμό του Roland Barthes που είχε πει «το να είσαι ερωτευμένος, είναι σα να είσαι στο Άουσβιτς». «Θέλησα να παρουσιάσω τη βία στη σκηνή, γιατί μερικές φορές πρέπει να βυθιστούμε στην ίδια τη κόλαση με τη φαντασία μας για να αποφύγουμε να πάμε εκεί στη πραγματικότητα» λέει η Κέιν.
Τον Αύγουστο του 1998, μία εποχή που όπως είχε πει η Κέιν, είχε χάσει τη πίστη της στην αγάπη, ανεβάζει το Crave (λαχταρώ). Δεν σχετίζεται με κανένα από τα προηγούμενά της έργα καθώς η σωματική βία δίνει τη σειρά της, στις εσωτερικές αναζητήσεις της Kane. Είναι άκρως περιγραφικό, λίγο πριν την κατάρρευσή της.
Η Σάρα Κέιν υπέφερε από βαριά κατάθλιψη. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1999 κάνει απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας 150 αντικαταθλιπτικά και 50 υπνωτικά χάπια.
Τρεις μέρες μετά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1999 βρίσκεται απαγχονισμένη στο μπάνιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.
Πριν πεθάνει όμως, αφήνει παρακαταθήκη ένα σημείωμα θανάτου 43 σελίδων, ένα ολοκληρωμένο έργο, το 4.48 phychosis (4.48 ψύχωση).
Πρόκειται για την συγκλονιστική παρακαταθήκη της Σάρα Κέιν.
Ένα σημείωμα θανάτου, ένα ολοκληρωμένο έργο, ένα ψυχολογικό παραλήρημα ενός προσώπου πριν την αυτοκτονία. Ένας εσωτερικός ποιητικός λόγος συχνά τεμαχισμένος σε περισσότερες από μια εσωτερικές φωνές. Περικλείει τα θραύσματα ενός μυαλού που προσπαθεί να συνδέσει αίτια και αιτιατά. Η μορφή του έργου θυμίζει περισσότερο Ελληνική Τραγωδία. Είναι ένας ''ψυχογλωσσικός χείμαρρος.''
Το «4.48» του τίτλου αναφέρεται στην ώρα που έκανε επιδρομή η κατάθλιψή της. Μια κατάθλιψη που τη διέλυσε.
Όπως όλα τα είδη καλλιτεχνικής δημιουργίας, έτσι και το θέατρο είναι ένας τρόπος να ξορκίσουμε το θάνατο, να περάσουμε στην αιωνιότητα αφήνοντας το αποτύπωμά μας πίσω. Η Σάρα Κέιν πήγε να συναντήσει το θάνατο πριν εκείνος τη βρει. Μια κίνηση (έστω απελπισμένη) τόσο ανάκτησης του ελέγχου πάνω στη ζωή, όσο και υπέρμετρης θέλησης για ζωή. Αυτοκτονία δε σημαίνει απαραίτητα ότι επιθυμείς να πεθάνεις, ίσως δείχνει ότι φοβάσαι να πεθάνεις χωρίς να ξέρεις το πότε, το πού, το πώς και κυρίως το γιατί. Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι διατείνονται πως πρέπει να βρούμε το νόημα της ζωής μας για να πεθάνουμε γαλήνιοι. Η Σάρα Κέιν το έκανε αντίστροφα. Βρίσκοντας όχι έναν, αλλά πολλούς λόγους για να πεθάνει, έδωσε νόημα στην προ-θανάτια ζωή της.

 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις