Άγγελος Συρίγος από την Καλαμάτα: Θύελλα Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτη Δημοσίευση: 08/10/2018 09:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2018 09:37
Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Εφεδρεία - Εθνοφυλακή από το χθες στο σήμερα και ο ρόλος τους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από  το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και την 77η Μονάδα Επιστράτευσης της 4η Μεραρχίας, με έδρα την Τρίπολη. 
Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε με εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακού οπλισμού και ενδυμασιών του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας» και της παρουσίασης των εκθεμάτων από το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας, σχετικά με το έπος του 1940 στο «φουαγιέ» του Πνευματικού Κέντρου. 
Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον  διοικητή της ΔΙΚΕ της 4η Μεραρχίας Υποστράτηγο Γεώργιο Μπουζάκη. Στη συνέχεια ο συνταγματάρχης (ΠΖ) Χριστόφορος  Μοσχονάς ανέπτυξε  τις δράσεις εφεδρείας – εθνοφυλακής, του  έτους 2017-18, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί για το τρέχον έτος. Όπως τόνισε ο κ. Μοσχονάς, το έτος 2017 η πολιτεία και το Γενικό Επιτελείο Στρατού το «ονόμασαν»  «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλακής». Πρόσθεσε επίσης,   την ανάγκη για ανάδειξη της διαχρονικότητας του θεσμού των εφέδρων και της εθνοφυλακής που δεν αποτελούν ξένο σώμα προς την τοπική κοινωνία ενώ και οι εθνοφύλακες δεν συμμετέχουν από υποχρέωση. Κλείνοντας , αφού παρουσίασε το «έμβλημα των εφέδρων – εθνοφυλάκων με τον τίτλο «Εχθρούς Αμύνου» , επισήμανε τις δράσεις που έχει αναλάβει το γενικό επιτελείο στρατού , σε συνεργασία με την πολιτεία, για την αναβάθμιση του ρόλου των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων. 
Μετά τον συνταγματάρχη Χριστόφορο Μοσχονά το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Άγγελος Συρίγος,  ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Ελλάδα - Κύπρος στα σύνορα της ζώνης της ειρήνης» .
 Ο κ. Συρίγος κατά την ομιλία έδωσε «απαντήσεις», για όλες τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας. Ξεκινώντας από τα Βαλκάνια, επισήμανε ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος σήμερα για την περιοχή είναι η «σύγκρουση» των δυο εθνικισμών, του Αλβανικού και του Σερβικού. Πρόσθεσε, ότι θα είναι οδυνηρό για την περιοχή αν υπάρξουν αλλαγές στα σύνορα χωρίς της σύμφωνη γνώμη των κρατών. Χαρακτήρισε δε από το ’99 και μετά τους Αλβανούς, ως τους «θριαμβευτές» της περιοχής τονίζοντας ότι ζουν τις δικές τους ημέρες της «Μεγάλης Ιδέας». Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι παρά την «επιτυχία» στην εξεύρεση λύση του ονόματος παραμένει «ενισχυμένο» από τη συμφωνία των Πρεσπών, το θέμα του «Μακεδονισμού», το οποίο αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος στις σχέσεις της χώρας μας με το γειτονικό κρατίδιο από το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία μέχρι και σήμερα. Εξέφρασε την άποψη ότι  η Ελλάδα σε καμία περίπτωση  δεν μπορεί να κινδυνεύει από ένα μικρό κράτος όπως η «FYROM» , ωστόσο επισήμανε ότι τα «ζιζάνια» στην περιοχή των Βαλκανίων συνηθίζει να τα «σπέρνει» ο διεθνής παράγοντας , φέρνοντας ως παράδειγμα την Αλβανία, την οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κανείς δεν υπολόγιζε και κανείς δε γνώριζε για  θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο κ.ο.κ., και μέσα σε 10 χρόνια φτάσαμε ακόμα και το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει υπέρ των Αλβανών στην περιοχή. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , τις οποίες και χαρακτήρισε ως και τις πιο σοβαρές που καλείται να αντιμετωπίσει , άμεσα μάλιστα , η πατρίδα μας. Σύμφωνα με τον κ. Καθηγητή τις επόμενες εβδομάδες τους επόμενους μήνες η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις από τη «γείτονα» Τουρκία στην  εν λόγω περιοχή. Παράλληλα,  επισήμανε , παρά τα όσα  λέγονται,  ότι η Ελλάδα δε διαθέτει σοβαρή εξωτερική πολιτική , για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια , τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις απ’ όλο το φάσμα των κομμάτων, «ομονοούν» στην εξωτερική πολιτική συνεχίζοντας το δόγμα στήριξης του άξονα «Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος», «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ» που ξεκίνησε το 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που φαίνεται πως επιβεβαιώνονται στην Κυπριακή  ΑΟΖ, αλλάζουν τα σχέδια για την περιοχή και του διεθνή παράγοντα , ο οποίος δεν επιθυμεί  να έχει το «πάνω χέρι» η Τουρκία, τόνισε ο κ. Συρίγος. Πρόσθεσε δε, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν έχει επενδύσει «πακτωλό» εκατομμυρίων για να κάνει την Τουρκία «Ενεργειακό Παράγοντα» της περιοχής, και δεν πρόκειται να παραμείνει με «σταυρωμένα» χέρια στα όσα θα συμβούν στην περιοχή. Κλείνοντας την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Συρίγος ανέφερε μια φράση του Τσώρτσιλ  «Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει», προσθέτοντας , ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα «γαυγίζει» στην Ανατολική Μεσόγειο, και η πατρίδα μας θα πρέπει να γνωρίζει καλά ποιος είναι ο προορισμός της.
Στη συνέχεια της ημερίδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας Βασίλης Γαζούλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αδιάκοπη και χωρίς προβλήματα παρουσία και λειτουργία του «Συνδέσμου» στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960. Τόνισε δε, ότι ο Σύνδεσμος δεν αποτελεί «ιδιωτική οργάνωση» αλλά είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εκπροσωπεί όλους, ανεξαιρέτως επαγγέλματος και πολιτικής προτίμησης, τους εφέδρους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς – Ναυτικού και Αεροπορίας . Επίσης, αναφέρθηκε και στους σκοπούς της λειτουργίας των Συνδέσμων που περιγράφονται αναλυτικά σε ΦΕΚ του 1982 και αναθεωρημένα του 1992. 
Η τελευταία ομιλία της ημερίδας ήταν από τον καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρη Κωσταρά με θέμα «Η ιστορία της εφεδρείας - εθνοφυλακής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».  Ο κ. Κωστάρας ανέπτυξε την ομιλία του δίνοντας τα κοινά σημεία που είχαν οι «μάχες» για την πατρίδα από την αρχαιότητα ως και τα νεότερα χρόνια. Στάθηκε δε, στην προσφορά στην Εφεδρεία, του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού στο μέτωπο της Αλβανίας, Οδυσσέα Ελύτη, οποίος και τιμήθηκε το 1987 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Στρατιωτική Μουσική της ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) και «έκλεισε» με την απονομή τιμητικών πλακετών από τον υποστράτηγο Διοικητή της IV Μεραρχίας ΔΙΚΕ κ. Μπουζάκη προς τους Καθηγητές κ. Συρίγο και Κωσταρά, αλλά και προς το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας. Επίσης, ο πρόεδρος της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, κ. Φίλιππος Κωσταράς, απένειμε τιμητική πλακέτα στον υποστρατηγό της ΙV Μεραρχίας Πεζικού Γεώργιο Μπουζάκη
Το «παρών» στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα, εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Μπουζιάνης,  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ξηρόγιαννης, ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης κ. Φωτεινάκης, ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ Σμήναρχος κ. Πεταλάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Μάνδαλος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας της πόλης καθώς και ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Α.Π.Ο.Ε.Α.  και πρόεδροι ΣΕΑΝ γειτονικών νομών.

Του Κώστα Γαζούλη 
Φωτογραφίες: Στασινός ΜουτσούλαςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις