Άγγελος Συρίγος: Θα οξυνθούν σύντομα τα πράγματα στην Κύπρο

Πρώτη Δημοσίευση: 04/04/2018 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2018 16:22
Την προηγούμενη Κυριακή το «Θάρρος» φιλοξένησε τις απόψεις του μεσσηνιακής καταγωγής καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι γείτονες χώρες. Μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην Κύπρο και να επεκτείνει την κατοχή της στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως του νησιού».
Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει με την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ, είχε σημειώσει: "Τα τελευταία 15 -18  χρόνια η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα ώστε να γίνει “διακομεταστικός κόμβος” φυσικού αερίου και να λειτουργεί ως η “ανατολική οδός” ανεφοδιασμού της Ευρώπης.
Σήμερα στην Τουρκία φτάνει αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κοιτάσματα που ήδη έχουν βρεθεί σε Αίγυπτο και Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, που θα έρχεται από την ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πάψει να είναι ο μόνος “διακομεταστικός κόμβος”. Η Τουρκία θέλει σε πρώτη φάση να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δεύτερο στάδιο θέλει να εκμεταλλευθεί η ίδια το αέριο που θα βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και να το μεταφέρει μέσω Τουρκίας. Έτσι θα παραμείνει η ίδια ο βασικός “διακομεταστικός κόμβος” ανατολικά της Ε.Ε.»
Χθες, έκανε την εκτίμηση στο ραδιόφωνο 24/7 ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα οξυνθούν τα πράγματα στην Κύπρο. Τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα κοιτάσματα που θα βρεθούν, καθώς η Τουρκία έχει επενδύσει στην εικόνα ότι είναι ο μόνος διακομιστικός άξονας της περιοχής. Επισήμανε μάλιστα ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και στην πορεία του Κυπριακού, καθώς οι μεγάλες παίκτες θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί η Τουρκία είναι συναφέντης. Για το λόγο αυτό -όπως είπε- πρέπει να συνεχιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να πιέσει την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο, όπως η τελωνειακή ένωση, ενώ ο αμερικανικός παράγοντας βλέπει τη μεγάλη εικόνα.
Για τους δυο στρατιωτικούς, είπε ότι ο Ερντογάν είναι προσεκτικός και περιορίζεται σε φραστικές επιθέσεις, ενώ η κυβέρνηση κάνει λάθος να απαντά με φράσεις όπως σουλτάνος και τρελός. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν σε καθημερινή βάση βρίζει χυδαία τον Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν του απαντά.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις