Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, στα 652 εκατ. ευρώ η προσφορά

Πρώτη Δημοσίευση: 01/05/2013 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 01/05/2013 19:02
Αποδεκτή έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ η νέα βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ και η συμφωνία για την πώληση του 33% του Οργανισμού «έκλεισε».

Για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν για το Δημόσιο.

Αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμφωνία με την Emma Delta Ltd, οι πληροφορίες θέλουν την νέα προσφορά να ανέρχεται σε 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική προσφορά.

Η δήλωση του Γ.Στουρνάρα

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.»

» Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.

» Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Έντονη κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Για διαγωνισμό παρωδία και εξευτελιστική προσφορά, που συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παραλήρημα και αναρωτιέται «ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».

«Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες.»

» Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε 'ημέτερους'».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».

Σε σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου επισημαίνει «αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα.»

»Όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;»
 
Newsroom ΔΟΛΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις