Έκτακτη σύγκληση για μονιμοποίηση ΑμεΑ της ΔΕΥΑΤ ζητά η αντιπολίτευση

Πρώτη Δημοσίευση: 17/01/2019 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/01/2019 19:59
Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την απόλυση δύο ΑμΕΑ που εργάζονται χρόνια στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας (παρότι, σύμφωνα με το νόμο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ μπορούσε με απόφασή του να μετατρέψει την εργασιακή τους σχέση σε αορίστου χρόνου, επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) ζητά η αντιπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας με αφορμή σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας΅.
Χθες το μεσημέρι, η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, υπέβαλε την αίτηση για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 590, ημερομηνία 16/1/2019.
«Με αφορμή την από 14-1-2019 καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το περιεχόμενο της οποίας προσυπογράφουμε, ζητούμε την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Στην παρούσα αίτηση επισυνάπτουμε το κείμενο της καταγγελίας».
Την αίτηση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σαράντος Κουκούμης (επικεφαλής ΛΑ.ΣΥ.), Ιωάννα Μαραβελή (επικεφαλής Ρ.Α.ΚΙ.), Αλεξάνδρα Τσούλου, Στάθης Ανδρινόπουλος (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας), Δημήτρης Κουτσούλης, Αλέκος Κουτρουμπής, Σωτήρης Μπακούρος, Ανδρέας Στεργιόπουλος και Γιώργος Σκιαδάς.
Στην καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, υπό τον τίτλο «ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΑΜΕΑ», αναφέρεται: «Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή της πόλης, για την ανάλγητη και φασιστική προσπάθεια απόλυσης  εργαζόμενων ΑμεΑ. Η πρόσληψή τους έγινε βάσει υπουργικής απόφασης με την οποία καταρτίστηκαν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την “επιδότηση νέων θέσεων εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες”, έχουν υπαχθεί στο προβλεπόμενο στην υπουργική απόφαση πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, κατά το οποίο ο εργοδότης επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.
Η σύμβαση που έχει καταρτιστεί με τη δημοτική επιχείρηση είναι εξαρχής αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου. Ως τέτοια διέπεται από τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας ως προς τη λύση των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Επομένως, δύναται να λυθεί νομίμως, με έγγραφο καταγγελίας και καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης. Έχει, όμως, τη δυνατότητα να παραμείνει η αόριστη διάρκεια της σύμβασης αν με έγγραφο της υπηρεσίας (που υπάρχει) προκύπτει ότι καλύπτει μόνιμη και διαρκή ανάγκη. Επομένως, εάν κατόπιν αιτήσεώς τους διατηρηθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης η εργασιακή τους σχέση, μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ χρονικού διαστήματος απασχόλησης, επέρχονται αυτοδικαίως, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3227/2004, όλες οι προβλεπόμενες στο ν. 2643/1998 συνέπειες και, ως εκ τούτου, εφαρμόζονται οι προστατευτικές για την απασχόληση ατόμων ειδικών κατηγοριών προβλέψεις του ως άνω νόμου. Η Δημοτική Επιχείρηση με εντολή του δημάρχου κ. Κατσίβελα παρανομεί και ουσιαστικά και τυπικά και στέλνει στην ανεργία άτομα με ειδικές ανάγκες δείχνοντας την πολιτική της κατεύθυνση για τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας που επιθυμεί και προωθεί. Μάλιστα, το ένα άτομο ΑμεΑ είναι μέλος της σωματειακής επιτροπής για τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας. Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση και να ζητήσουν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και το Λαό της Τριφυλίας να καταδικάσουν τη Δημοτική Αρχή και να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα από την αίτηση 9 δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχε υποβάλει αίτηση για έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το ίδιο θέμα και ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης.
Στην αίτηση του κ. Κουκούμη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΥΑΤ, όπου δύο εργαζόμενοι και μάλιστα ΑμεΑ με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, αντί να παρατείνουν τις συμβάσεις τους, όπως είχαν και από το νόμο υποχρέωση από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και υπήρχε θετική εισήγηση από την Υπηρεσία, χωρίς τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΣ της ΔΕΥΑΤ τους πετούν στην ανεργία με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Μήπως έπαιξε ρόλο στην απόφαση αυτή το ότι ο ένας εκ των δύο είναι μέλος της σωματειακής επιτροπής της ΔΕΥΑΤ;
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων θεωρούμε επιτακτικά αναγκαία τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση για την ανάκληση των απολύσεων αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στη ΔΕΥΑΤ. Καλούμε και τις άλλες παρατάξεις να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας το συμβούλιο συνεδριάζει, μεταξύ άλλων, «όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του», που στην περίπτωση του Δ.Σ. Τριφυλίας είναι 9 μέλη και «αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του».

Του Ηλία Γιαννόπουλου Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις