Έμφραγμα στις πληρωμές της Περιφέρειας

Πρώτη Δημοσίευση: 19/06/2017 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/06/2017 10:51
Τέσσερις υπάλληλοι πασχίζουν να διεκπεραιώσουν εντάλματα από 5 ΥΔΕ  
 
Έμφραγμα στην πληρωμή επαγγελματιών, προμηθευτών, εργολάβων και άλλων, που είχαν συναλλαγή με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση από την αρχή του έτους διεκπεραίωσης των ενταλμάτων από τις ανά νομό Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Τμήμα Εκκαθάρισης της Περιφέρειας.
Το εν λόγω Τμήμα καλείται με 4 μόνο υπαλλήλους να εκκαθαρίσει δαπάνες και υποχρεώσεις και των 5 περιφερειακών ενοτήτων, που έρχονται από το 2016, συν τις δαπάνες της έδρας της Περιφέρειας, αλλά και «αμαρτίες» παρελθόντων ετών, τις οποίες με χαρά οι ΥΔΕ έστειλαν πακέτο στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για ολόκληρο το 2016, έχουν πληρωθεί ελάχιστα εντάλματα και είναι άγνωστο ακόμα πως θα ξεμπλοκάρει το σύστημα. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, από την έγκρισή τους περνάνε δαπάνες που αφορούν την αγορά ενός μπλοκ ή μιας λάμπας έως έργα εκατομμυρίων ευρώ.
 
«Ξαφνικός θάνατος»
Οι Περιφέρειες είχαν ζητήσει αυτή την αρμοδιότητα, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε. Ήταν γνωστό, πως από την 1η του 2017 οι δαπάνες της Περιφέρειας θα ελέγχονταν πλέον από το δικό της Τμήμα Εκκαθάρισης, όπως είχε επίσης δοθεί η υπόσχεση, ότι θα υπάρξει κι ένα τρίμηνο προσαρμογής, ώστε οι ΥΔΕ να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμότητες που είχαν και αφορούσαν την Περιφέρεια,  το δε Τμήμα Εκκαθάρισης θα αναλάμβανε ότι καινούργιο ερχόταν.
Αυτό όμως δεν τηρήθηκε και ήρθε ο «ξαφνικός θάνατος». Οι ΥΔΕ σταμάτησαν τον έλεγχο των δαπανών και αυτόματα από την αρχή του έτους πέρασαν όλα στην Περιφέρεια, ακόμα και οι παλαιότερες εκκρεμότητες και χρόνια προβλήματα με πληρωμές που δεν είχαν διευθετηθεί, χωρίς να υπάρξει καμία περίοδος προσαρμογής. Κι αυτό συνέβη, διότι ήταν μνημονιακή επιταγή που δεν είχε εφαρμοσθεί και έπρεπε άμεσα να εκτελεσθεί.
Το αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση όλων των δαπανών στο γραφείο 4 υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας και όχι του Υπουργείου Οικονομικών για να λαμβάνουν τα μισθολογικά ευεργετήματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ΥΔΕ, όπως επιδόματα. Παράλληλα, 4 υπάλληλοι ανέλαβαν μια μεγάλη ευθύνη που αφορά δημόσιο χρήμα και με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση λάθους απόφασης.
 
Μεσσηνία
Η έλλειψη προσωπικού στην Αρκαδία, δεν επιτρέπει την αύξηση των υπαλλήλων στο Τμήμα Εκκαθάρισης στην Τρίπολη και, για τους λόγους που προαναφέραμε, υπάρχει  απροθυμία υπαλλήλων από άλλες περιφερειακές ενότητες να μετακινηθούν για να το ενισχύσουν ή για να αναλάβουν το αντικείμενο σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Παράλληλα, οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτό το Τμήμα, αποκτούν ασυμβίβαστο και απαγορεύεται να τους ανατεθεί άλλο παράλληλο αντικείμενο εργασίας.
Η Μεσσηνία, ίσως να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις άλλες 4 περιφερειακές ενότητες, καθώς πολλές πληρωμές της καθυστερούσαν να εγκριθούν και τώρα όλες αυτές έχουν σταλεί στην Τρίπολη. Μάλιστα, στη Μεσσηνία είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί ιδιώτες να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και τελικά να δικαιώνονται με διαταγές πληρωμής.
Η επίλυση του προβλήματος είναι ένας πονοκέφαλος για τα στελέχη της Περιφέρειας, τα οποία βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση λύσης.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις