Έντονη φημολογία για δημιουργία χώρων φιλοξενίας στο Δήμο Μεσσήνης

Πρώτη Δημοσίευση: 28/09/2019 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/09/2019 14:49
Η Πελοπόννησος είναι ήδη επιβαρυμένη περιοχή σύμφωα με τον Παν. Νίκα στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό

Τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.
Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη.
Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τούς είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε Περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης, μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε: «Υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά, τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις Περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Παναγιώτης Νίκας
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα, «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε, για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».
Όπως είπε, η απόφαση για στήριξη από τις Περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.
Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι' αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.
Σε δηλώσεις του στο "Θ" ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι πρόκειται για "εθνικό πρόβλημα" και με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να δράσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Επισήμανε, δε, ότι ένα από τα προσφορότερα μέτρα είναι να συνεχιστούν τα προγράμματα για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτια και ξενοδοχεία.
Από εκεί και πέρα, ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε και για τις φήμες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε κτήρια του υπουργείου Γεωργίας στο Δήμο Μεσσήνης. Αυτό που απάντησε ήταν ότι «οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προβλήματος», χωρίς να θέλει να δώσει έκταση στο θέμα, αποκλείοντας, όμως, λύσεις χρήσης στρατοπέδων και δημιουργίας σκηνών- γκέτο.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις