Αγκάθι για την Περιφέρεια το θέμα των τσιγγάνων

Πρώτη Δημοσίευση: 20/01/2013 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/01/2013 17:57

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

Διευρυμένη σύσκεψη μέσα στο Φεβρουάριο για το θέμα των τσιγγάνων προγραμματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Στόχος, να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης ή, έστω, «λείανσης» του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες περιοχές.
Το πρόβλημα είναι οξυμμένο τελευταία και περιοχές όπως τα Εξαμίλια Κορινθίας, η Μεσσηνία και η Αργολίδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας πανελλαδικά.

 

Σύσκεψη
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη έχουν κατατεθεί και θα συζητηθούν δύο σχετικές ερωτήσεις συμβούλων, μετά και την πρόσφατη γραπτή ανακοίνωση της Περιφέρειας που μιλούσε για αίτημα του περιφερειάρχη να διαλυθούν όλοι οι καταυλισμοί των τσιγγάνων.
Ερωτώμενη από το «Θάρρος» η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, διευκρίνισε πως άμεσος στόχος είναι εντός του Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως Αστυνομία, εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης κ.λπ.), εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Γραμματεία Προστασίας των δικαιωμάτων των Ρομά, αλλά και εκπρόσωποι των τσιγγάνων.
Σκοπός της συνάντησης είναι να τεθεί χρονοδιάγραμμα για το πώς μπορεί η Περιφέρεια το συντομότερο δυνατόν, μέσα από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα με τους τσιγγάνους, να προωθήσει την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής προγραμμάτων, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντίστοιχα με εκείνα άλλων κρατών, όπως της Ρουμανίας, που προβλέπει ακόμα και επιδότηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, στη διεκδίκηση και απόλυτη εφαρμογή προγραμμάτων που θα αφορούν στην άνεργη τσιγγάνα και την ένταξη των παιδιών σε σχολικές κοινότητες.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εντατικοποίηση των ελέγχων από Αστυνομία και ΣΔΟΕ σε καταυλισμούς όλης της Περιφέρειας, ενώ στο επίκεντρο του στόχου μπαίνουν και οι κλεπταποδόχοι προϊόντων από παραβατική συμπεριφορά τσιγγάνων.
Θέση της Περιφέρειας είναι πως «αν δεν τεθούν όλα τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι, δε θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα των τσιγγάνων».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις