Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Παρά την αύξηση της κίνησης, μείωση των αλλοδαπών που προσπαθούν να φύγουν παράνομα

Πρώτη Δημοσίευση: 09/09/2019 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/09/2019 11:01
Οι διακινητές έχουν αντιληφθεί τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας
 
 
Μείωση παρουσιάζουν φέτος, παρά τη σημαντική αύξηση που ξεπερνά το 30% που καταγράφει φέτος η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι συλλήψεις, των αλλοδαπών που επιχειρούν με πλαστά έγγραφα να επιβιβασθούν σε πτήσεις και  να φύγουν παράνομα από τη χώρα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού έχει αποδώσει τα μέγιστα και παρά τη μείωση προσωπικού που υπέστη πριν λίγο καιρό, με τη διακοπή της απόσπασης 9 αστυνομικών από υπηρεσίες της Αθήνας.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε από τα βασικά αεροδρόμια της χώρας που οι διακινητές διοχέτευαν αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα για να φύγουν στο εξωτερικό. Τα αυξημένα πια μέτρα ασφαλείας φαίνεται πως έχουν αποδώσει.
 
Θέμα ασφάλειας
Η αύξηση των πτήσεων και κατά συνέπεια της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έφερε μαζί της και την αύξηση των κρουσμάτων αλλοδαπών που προσπαθούν παράνομα να φύγουν από τη χώρα μας με βασικό προορισμό χώρες της Ευρώπης.
Οι διακινητές,  θεωρώντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, τα επιλέγουν για την παράνομη δράση τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων  σε όλη την Ελλάδα.
Η ραγδαία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας την τελευταία 5ετία, επέβαλλε την ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού εντός του χώρου του, ο οποίος λειτουργεί από πέρυσι το Μάιο, με διοικητή τον Νίκο  Κωνσταντακόπουλο. Το αεροδρόμιο φέτος βραβεύτηκε ανάμεσα στην πρώτη θέση, μαζί με το Bilund Airport, των αεροδρομίων κάτω των 4 εκατομμυρίων επιβατών, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Routes Europe 2019» στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ένα από τα βασικά κριτήρια βράβευσης ενός αεροδρομίου είναι και η ασφάλειά του.
Η μόνιμη παρουσία πλέον του Αστυνομικού Σταθμού ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών. Η αστυνομική παρουσία είναι καθημερινή όλες τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου και, ο ρόλος του είναι μεικτός με αρμοδιότητες ασφάλειας, τάξης και τροχαίας.
 
Μείωση συλλήψεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η υπηρεσία, το 2018 συνολικά συνελήφθησαν 121 αλλοδαποί που είχαν μαζί τους 22 ανήλικα παιδιά, καθώς και 6 άτομα ως διακινητές.
Φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν συλληφθεί 60 αλλοδαποί που επιχείρησαν να φύγουν παράνομα στη χώρα με 19 ανήλικα παιδιά και 2 διακινητές.
Το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 77 αλλοδαποί και 5 διακινητές.
Οι μήνες που παρουσιάζεται έκρηξη, όπως είναι λογικό είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Πέρυσι τον Ιούλιο είχαν συλληφθεί 24 αλλοδαποί και φέτος 10, ενώ τον Αύγουστο πέρυσι είχαν συλληφθεί 31 άτομα και φέτος 20.
Πολύ σημαντικό είναι το στοιχείο ότι όχι μόνο οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, αλλά και ότι το προσωπικό που πλέον υπηρετεί έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και πολλές φορές και με «γυμνό μάτι» αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ταξιδιώτη που έχουν μπροστά τους.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις