Αθώοι για λαθρεμπορία καπνού οι τρεις από την Πυλία

Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2019 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2019 08:45
Αθώοι για την κατοχή λαθραίου καπνού κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι τρεις άντρες από την Πυλία που σε ξεχωριστές περιπτώσεις την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν γι’ αυτό το αδίκημα.
Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των δικηγόρων τους, Παναγιώτη Νταή, Αντώνη Κατσά και Γιώργου Κοτσώβολου, και τους αθώωσε για τη λαθρεμπορία, η οποία υφίσταται όταν αποδεικνύεται πως το προϊόν έχει παραχθεί εκτός Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταλογίζεται σε βάρος τους μόνο η τελωνειακή παράβαση.
 
Παράνομος καπνός
Τα τρία άτομα είχαν συλληφθεί για κατοχή λαθραίου καπνού σε ξεχωριστές περιπτώσεις στο Δήμο Πύλου – Νέστορος από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και συνολικά είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 5,5 κιλά λαθραίου καπνού.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, σε Στενωσιά και Ρωμανού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια ενός 43χρονου και ενός 59χρονου. Στο σπίτι του πρώτου βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητες λαθραίου καπνού βάρους 2.008 γραμμαρίων σε 5 συσκευασίες, ενώ στο σπίτι του 59χρονου βρήκαν ποσότητες λαθραίου καπνού βάρους 974 γραμμαρίων, σε 2 συσκευασίες.
Ακολούθως πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι 60χρονου στην Πύλο, καθώς και σε σταβλικές εγκαταστάσεις σε αγροτοδασική περιοχή, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητες λαθραίου καπνού συνολικού βάρους 2.574 γραμμαρίων.
Σε βάρος και των τριών σχηματίσθηκαν ισάριθμες δικογραφίες για λαθρεμπόριο και παραβάσεις της νομοθεσίας για τον Τελωνειακό Κώδικα.
 
Αθώοι για λαθρεμπορία
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, απ’ όπου παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο για να δικασθούν.
Οι δικηγόροι τους κατέθεσαν τον αυτοτελή ισχυρισμό πως σύμφωνα με πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, εάν η προέλευση του καπνού είναι από την Ελλάδα ή από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ο κάτοχος της ποσότητας δε διαπράττει λαθρεμπορία, αλλά απλή τελωνειακή παράβαση, πράξη μη αξιόποινη.
Το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό αυτό και τους αθώωσε.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις