Αθώοι διευθυντές και αντιδήμαρχοι της Μεσσήνης για παράβαση καθήκοντος

Πρώτη Δημοσίευση: 07/11/2019 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/11/2019 11:37
Δεν αποδείχθηκε ότι ήθελαν να βλάψουν το δήμο και το δημόσιο
 
Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας για παράβαση καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση οι δύο διευθυντές Υπηρεσιών και οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Μεσσήνης.
Σύμφωνα με την κατηγορία που αντιμετώπιζαν, από το 2013 έως τις αρχές του 2015 παρέβησαν με πρόθεση τα καθήκοντά τους και συγκεκριμένα δε μερίμνησαν κατά το στάδιο της προετοιμασίας ή, έστω, μέχρι τη διενέργεια της δημοπρασίας του έργου «Επισκευή και άρση επικινδυνότητας κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου», αλλά και του έργου «Συντήρηση Σχολικών Κτηρίων», για την τακτοποίηση-νομιμοποίηση του σχολικού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου, αλλά και των λοιπών μη νομίμως υφισταμένων σχολικών κτηρίων του Δήμου.
 
Χωρίς οικοδομική άδεια
Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και οι πέντε είχαν κριθεί ένοχοι και είχαν καταδικασθεί σε 6 μήνες φυλάκισης έκαστος. Το βασικό ζήτημα που είχε τεθεί από το κατηγορητήριο ήταν ότι τα σχολικά κτήρια που είχαν ενταχθεί στο έργο δεν είχαν οικοδομική άδεια.
Όπως τονίσθηκε και κατά τη διαδικασία, το 2012 το κράτος παρέδωσε στους Δήμους όλα τα δημόσια κτήρια, τα οποία στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων (άδειες, συμβόλαια, κ.λπ.). Παραδόθηκαν δε, χωρίς να γίνει μεταφορά πόρων και προσωπικού.
Επίσης, τονίσθηκε ότι το επίδικο διάστημα ο Δήμος Μεσσήνης δε διέθετε δική του Πολεοδομία και εξυπηρετούνταν από το Δήμο Καλαμάτας με αρκετά προβλήματα στη συνεργασία.
 
Αθωωτική απόφαση
Όπως τόνισαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Κωνσταντίνα Κουτσούλη και Μαρίνος Μπηλιώνης, τα έργα είχαν έγκριση χρηματοδότησης, αλλά όχι εκταμίευση των ανάλογων πιστώσεων. Επίσης, απ’ όλα τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε ούτε η υποκειμενική ούτε η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, ενώ δεν αποδείχθηκε πρόθεση των κατηγορουμένων να βλάψουν το Δήμο και εν γένει το ελληνικό Δημόσιο.
Απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως για τους 5 κατηγορουμένους, την οποία δέχτηκε η έδρα του δικαστηρίου και τους αθώωσε.
Επίσης, κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι η ανάδοχη εταιρεία για το έργο που αφορούσε στη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, είχε καταθέσει αγωγή αποζημίωσης, η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις