Αθώοι οι 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση

Πρώτη Δημοσίευση: 25/06/2019 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/06/2019 18:42
Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, αν και ήδη διανύουμε τον 8ο χρόνο, η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού με κάτοικο διπλανού χωριού, για 330 στρέμματα στον Ευαγγελισμό Πυλίας.
Χθες 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενοι από το μηνυτή τους για ψευδή καταμήνυση από κοινού και συκοφαντική δυσφήμηση. Για την πρώτη κατηγορία αθωώθηκαν ομόφωνα, ενώ για τη δεύτερη έπαυσε η δίωξη, καθώς η έγκληση είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα.
Οι 19 στις απολογίες τους ισχυρίσθηκαν ότι εμφανίσθηκε ένας άνθρωπος από το πουθενά που επιχειρεί να πάρει τις περιουσίες τους.
Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμα εκκρεμούν αστικά δικαστήρια για την κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων.
 
Από το 2012
Η υπόθεση αφορά σχεδόν ένα ολόκληρο χωριό, καθώς το 2012 ξαφνικά 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού ανακάλυψαν ότι κάτοικος διπλανού χωριού προσπαθούσε να ιδιοποιηθεί τις περιουσίες τους. Μάλιστα, μία από τις περιπτώσεις που έχει εκδικασθεί αφορούσε περιουσία περίπου 100 στρεμμάτων.
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν κάτοικος του Ευαγγελισμού, το Μάιο του 2012 αντιλήφθηκε ότι ο κάτοικος του διπλανού χωριού μπήκε σε έκταση που ανήκε σε ξάδελφό του και την οποία διαχειριζόταν ο ίδιος με πληρεξούσιο. Ο κάτοικος του διπλανού χωριού έκοψε 90 ελαιόδενδρα ηλικίας άνω των 80 ετών και πούλησε τα ξύλα, ενώ έλεγε ότι η έκταση του ανήκει. Ο πληρεξούσιος αντιδρώντας έστειλε εξώδικο στον «καταπατητή», ενώ κατήγγειλε το γεγονός στον εισαγγελέα.
 
330 στρέμματα
Τότε και εξαιτίας αυτού του περιστατικού αποκαλύφθηκε ότι ο κάτοικος του διπλανού χωριού προσπαθούσε να πάρει και γειτονικές εκτάσεις, άλλων κατοίκων, με το σύνολο να ξεπερνά τα 330 στρέμματα, ενώ είχε αρχίσει διαδικασίες για μεταγραφή των εκτάσεων αυτών.
Έτσι και οι 19 κάτοικοι κατέφυγαν εναντίον του στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, όμως, ο κάτοικος του διπλανού χωριού μήνυσε τους κατοίκους του Ευαγγελισμού για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.
Πριν από λίγους μήνες ο συγκεκριμένος κάτοικος αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας για την κατηγορία της ψευδούς αναφοράς προς την Αρχή, για την οποία είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε ένα έτος φυλάκισης. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ενήργησε με δόλο, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε τις πράξεις του και έτσι τον αθώωσε.
 
Αθώοι
Χθες κατηγορούμενοι για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση από κοινού βρέθηκαν 19 κάτοικοι από το χωριό Ευαγγελισμός, έπειτα από τη μήνυση του κατοίκου του διπλανού χωριού.
Όλοι στις απολογίες τους τόνισαν ότι οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στην κυριότητά τους από τους παππούδες τους, ενώ ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ξαναδεί τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι είναι δικές του και ότι τις καλλιεργούσε. Μάλιστα, τόνισαν πως αν δεν είχε αντιληφθεί συγχωριανός τους το συνεργείο που είχε βάλει και έκοψε τις ελιές, θα είχε προχωρήσει σε μεταγραφή τω εκτάσεων και πιθανότατα σε πώλησή τους. Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι τα συμβόλαια που παρουσιάζει ο μηνυτής αφορούν άλλες περιοχές και όχι τα δικά τους, όπως επικαλείται.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε πως για την κυριότητα των εκτάσεων η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στα αστικά δικαστήρια και δεν αφορά στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Για την κατηγορία της ψευδούς καταμηνύσεως, είπε πως όλοι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με σκοπό να προστατεύσουν εκτάσεις που θεωρούν ότι είναι κύριοι, γι’ αυτό ζήτησε την απαλλαγή τους. Απαλλαγή ζήτησε και για τη συκοφαντική δυσφήμηση, υπογραμμίζοντας το εκπρόθεσμο κατάθεσης της έγκλησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις