Αλέξης Χαρίτσης: Δεν κάνουμε πίσω… Η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί

Πρώτη Δημοσίευση: 08/01/2019 11:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/01/2019 11:18
Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα προχωρήσουμε στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, καθώς επιλύει με εθνικά επωφελή τρόπο, ένα θέμα που εκκρεμούσε επί τριάντα χρόνια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9fm.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είπε ο κ. Χαρίτσης, καθώς, όπως τόνισε, η πλειοψηφία της Βουλής αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας, στην περιοχή των Βαλκανίων, «μάλιστα σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή μας».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του επικεφαλής Πάνου Καμμένου παρατήρησε: «Όλοι μας -και στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε από εδώ και πέρα τις εξελίξεις και τη στάση την οποία κρατάμε σε σχέση με την πορεία αυτής της κυβέρνησης- αναμετρώμαστε ο καθένας ξεχωριστά και με την προσωπική του ιστορία αλλά και με την προοπτική αυτού του τόπου και με αυτή την έννοια νομίζω ότι και όλοι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν».
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος και πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Σημείωσε δε ότι για μια υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης όλοι πρέπει να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί στις δηλώσεις μας.
Σχετικά με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών επισήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης, διότι «χρειάζεται αυτός ο πολιτικός χρόνος, όχι απλώς με χρονικούς όρους ημερολογιακά, αλλά με πολιτικούς όρους [...] είναι ζητούμενο, είναι στοίχημα τόσο ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο ως προς τα κοινωνικά μέτρα ελάφρυνσης, ως προς την πορεία και διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές [...] και βεβαίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θεσμική θωράκιση».
Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, η οποία, όπως είπε, έχει να κάνει με τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και αφορά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να επιτύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις, επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι να αφήσουν κατά μέρος τα μικροκομματικά παιχνίδια.
Και μιλώντας με μαθηματικούς όρους, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε το μέγιστο κοινό διαιρέτη, αλλά το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο αυτής της προσπάθειας, ώστε να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που συναντούν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, γιατί το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι το 2019 είναι μία πολύ κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε, το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουν οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν με επιτυχία με τις αντιδραστικές δυνάμεις και την ακροδεξιά που γιγαντώθηκαν από τους λανθασμένους χειρισμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για την άρση των αδικιών με μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Και γι’ αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων, που επλήγησαν περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις