Αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων ζήτησε η Ολομέλεια των Συλλόγων

Πρώτη Δημοσίευση: 05/11/2019 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2019 11:02
Για αμοιβές, επιτροπές αξιολόγησης, πειθαρχικό δίκαιο, έμμισθους δικηγόρους και άσκηση
 
 
Με θέματα που αφορούν κυρίως στον Κώδικα δικηγόρων και ασφαλιστικά ζητήματα ασχολήθηκε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα.
Στις εργασίες συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, ενώ στην τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Κατά την διάρκεια των εργασιών η Ολομέλεια των Προέδρων κατέληξε ότι χρειάζεται άμεση τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων σε θέματα αμοιβών, Επιτροπών Αξιολόγησης και Επάρκειας, Πειθαρχικού Δικαίου, εμμίσθων δικηγόρων και άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους, να καλυφθούν κενά και να αρθούν δυσλειτουργίες. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης, εξουσιοδοτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας να εξειδικεύσει και να κωδικοποιήσει τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ασφαλιστικά
Αρχικά, στην Ολομέλεια τονίσθηκε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) δικαιώνουν τους αγώνες και τις θέσεις του δικηγορικού σώματος.
«Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων, όπως επιβάλλουν, άλλωστε, και οι σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της αναλογιστικής ισορροπίας, της ίσης μεταχείρισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προς τούτο, η κυβέρνηση πρέπει να προβεί στις αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες παρέλειψε να εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισαν οι δικηγόροι και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές και τι συντάξεις.
 
Πρωτοβουλία για τα Μάρμαρα
Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αποδεχόμενος κάποιες προτάσεις του δικηγορικού σώματος, κρίθηκε από την Ολομέλεια ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που πρέπει να επανατοποθετηθούν στον ιστορικό και φυσικό τους χώρο. Γι’ αυτό η Ολομέλεια θα αναλάβει πρωτοβουλία συγκρότησης Πανελλήνιας Επιτροπής Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα (Π.Ε.ΕΜΠ), στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαζικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις