Αλ. Χαρίτσης: «Οι 10.000 προσλήψεις θα αφορούν και στην Αυτοδιοίκηση»

Πρώτη Δημοσίευση: 15/11/2018 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2018 08:58
Πλην της υγείας και της παιδείας μέρος των 10.000 προσλήψεων που θα γίνουν λόγω της διαγραφής 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα κατευθυνθεί στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο web tv της aftodioikisi.gr ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.
Παράλληλα, για τα αναδρομικά όσον αφορά στο 13ο και 14ο μισθό στους δημοτικούς υπαλλήλους, σημειώνει ότι είναι ζήτημα των Δήμων. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «είμαστε σε επικοινωνία και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και όπου και όπως χρειαστεί, θα παρέμβουμε».
Για δε το θέμα της κατάργησης της περικοπής των συντάξεων δηλώνει αισιόδοξος «ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτή της πολύ σημαντικής δέσμευσης, που αφορά περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους».
Για την ταυτόχρονη διεξαγωγή ακόμη και πενταπλών εκλογών (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και τοπικές), τονίζει ότι «το πόσες θα είναι οι ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις θα αποφασισθεί με πολιτικούς και όχι με τεχνικούς όρους. Εμείς τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι, ώστε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνει η διαδικασία αυτή με διαφάνεια, ταχύτητα και, βεβαίως, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».
 
Συνέντευξη
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στην aftodioikisi.gr είναι τα εξής:
 
Συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας -Προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι θέσεις των κληρικών είναι διασφαλισμένες. Αυτό είναι κάτι που θα αναλάβει στη συνέχεια η Εκκλησία της Ελλάδος να το διαχειριστεί. Από την άλλη, αυτό που έχει σημασία για το ελληνικό κράτος είναι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να ξεκινήσει μία διαδικασία για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις συνολικά στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Επειδή αναφερθήκατε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυστυχώς είδαμε τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες προσλήψεις στο Δημόσιο. Εμείς αντιθέτως, κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε, αλλά και από την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα, θεωρούμε ότι και στην παιδεία και στην υγεία οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Τα προβλήματα που σωρεύθηκαν στη μνημονιακή περίοδο είναι τεράστια, το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά, γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνοδευθεί από στοχευμένες προσλήψεις εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Βεβαίως, εκεί μπαίνει και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και ήδη το έχουμε συζητήσει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα από μεγάλα θύματα της κρίσης, με το πρόβλημα της υποστελέχωσης να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις…
Όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης συνομολογούν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι το βασικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης. Η προσπάθεια, λοιπόν, που κάνουμε εμείς ήδη είναι στοχευμένη, όπως με την προκήρυξη 3Κ για την καθαριότητα, αλλά και με τις 118 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε μικρού νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, να καλύψουμε αυτά τα κενά. Και βεβαίως, οι νέες δυνατότητες που διανοίγονται με τις 10.000 θέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε, μας δίνουν το χώρο για περισσότερες τέτοιες στοχευμένες προσλήψεις που γίνονται έπειτα από αιτήματα των ίδιων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα».
 
Κατάργηση περικοπής συντάξεων
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει η κατάργηση του μέτρου της περικοπής της συντάξεων. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτή της πολύ σημαντικής δέσμευσης που αφορά περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους».
 
Αναδρομικά για 13ο και 14ο μισθό σε δημοτικούς υπαλλήλους
«Θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Ως ΥΠΕΣ, καθώς αφορά και στους δημοτικούς υπαλλήλους, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι ζήτημα των Δήμων αν θα ασκήσουν ένδικα μέσα σε δεύτερο βαθμό ή όχι. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συμμορφωθούμε με τις όποιες αποφάσεις λάβει η ελληνική Δικαιοσύνη και αυτές θα τις υλοποιήσουμε… Οι δημοσιονομικές επιτυχίες του προηγούμενου διαστήματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν σε αμφισβήτηση… Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη φάση. Είμαστε, όμως, σε επικοινωνία και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και όπου και όπως χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία, την πρώτη μεταμνημονιακή φάση, δε θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες θα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτές τις πολύ σημαντικές επιτυχίες του προηγούμενου διαστήματος».
 
Συνταγματική Αναθεώρηση
«Σε σχέση με το ζήτημα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση…. Θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ώστε η πρόταση που αφορά στα θέματα της Αυτοδιοίκησης να συναντήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Νομίζω ότι και στο ζήτημα της απλής αναλογικής, αλλά και των αρμοδιοτήτων, μπορούμε να συναντήσουμε πολύ μεγάλη σύμπνοια της πλειοψηφίας και των αυτοδιοικητικών φορέων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία, βεβαίως, και με την Αυτοδιοίκηση».
 
Ημερομηνία εκλογών -Πενταπλές κάλπες
«Όταν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα, αυτό αυξάνει την πολυπλοκότητα του συστήματος… Όμως, οι εκλογές διεξάγονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στις εκλογές, βεβαίως, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και, κυρίως, έχουν σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Η εκλογική, όμως, διαδικασία είναι ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών… Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η συνθετότητα αυτής της εκλογικής διαδικασίας με τις πολλαπλές κάλπες, μιλώ για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, δημιουργεί την ανάγκη να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα προετοιμασμένοι. Είμαι, λοιπόν, απολύτως πεπεισμένος ότι το ΥΠΕΣ θα αντεπεξέλθει πλήρως σε όλες τις προκλήσεις που δημιουργεί αυτή η ταυτόχρονη πολλαπλή εκλογική διαδικασία και δε θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα… Το πόσες θα είναι οι ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις θα αποφασισθεί με πολιτικούς και όχι με τεχνικούς όρους. Εμείς τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι, ώστε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνει η διαδικασία αυτή με διαφάνεια και ταχύτητα και, βεβαίως, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε και με τη δημιουργία νέων εκλογικών τμημάτων, για να μην υπάρχουν προβλήματα από το πλήθος των εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα».
 
Αυτοδιοικητικές εκλογές-Συνεργασίες
«Στόχος η δημιουργία του προοδευτικού πόλου, όχι μόνο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλά και στις τοπικές εκλογές, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς… Δε θα μπω σε ονοματολογία. Κάθε περίπτωση στην Αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της τοπικά χαρακτηριστικά. Σεβόμαστε αυτές τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις