Αλ. Χαρίτσης από την Καλαμάτα: Θα κερδίσουμε και πάλι το στοίχημα…

Πρώτη Δημοσίευση: 05/02/2018 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2018 09:52
Πώς αποτιμώνται τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με…ολίγη ΑΝΕΛ; Δύσκολο και ακανθώδες το ερώτημα. Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο που βλέπει κάποιος τα πράγματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, είδε το ποτήρι μισογεμάτο. Παραδέχθηκε, αδυναμίες, παραλείψεις και λάθη, αλλά υπογράμμισε ότι το κόμμα που κυβερνά είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που έχει καθαρό προοδευτικό προσανατολισμό.
Κι αυτό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που ακόμα "ψαρεύουν" στα θολά. Η Νέα Δημοκρατία αλληθωρίζει προς την ακροδεξιά, το ΚΚΕ ακολουθεί μια στείρα πολιτική με έναν πολιτικό λόγο που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ, το "Κίνημα Αλλαγής" δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τον εναγκαλισμό του με τον νεοφιλελευθερισμό, πολιτική που χρεοκόπησε την χώρα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης απαρίθμησε το έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι μέσα από ένα εχθρικό περιβάλλον, εντός και εκτός Ελλάδος, κατάφερε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και να σχεδιάσει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με σκοπό να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο η οικονομία της.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση, μετά το τέλος των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, θα επιδιώξει, χωρίς τον…κορσέ της επιτήρησης, να εφαρμόσει ευρύτερες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων.
Χαιρετισμούς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απεύθυναν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ την πίτα έκοψε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πολυχρονόπουλος.
Η εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και των υπολοίπων έδωσαν "τροφή" για σκέψεις. Αδιαμφισβήτητο είναι ότι τα πολιτικά κόμματα που χρεοκόπησαν την χώρα και την έφεραν στο χείλος της καταστροφής, έκαναν τα πάντα, τόσο για να αποφύγουν την ήττα τον Ιανουάριο του 2015 όσο και να πείσουν ότι το όλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια κακή παρένθεση.
Η κυβέρνηση πήρε τα ηνία έχοντας ως μπούσουλα τη ρήση του Αντόνιο Γκράμσι για την απαισιοδοξία της γνώσης, αλλά την αισιοδοξία της βούλησης. Τη δεύτερη την έκανε και σημαία της, φτάνοντας να υποστηρίζει μέχρι και μαξιμαλιστικές θέσεις. Σκίζουμε τα μνημόνια, καταργούμε τη λιτότητα, βοηθάμε τον εργαζόμενο να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Στην πορεία της διακυβέρνησής της βρήκε απέναντί της όλο το λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, ξέχασε τον Θουκυδίδη που έλεγε: «οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται». Για να σπάσει αυτή η συνθήκη δεν αρκούν η θέληση για αγώνα και η πίστη για το δίκιο της υπόθεσής σου. Χρειάζονται και συμμαχίες. Αυτές, όμως, δεν υπήρξαν ποτέ.
Τι είναι τελικά αυτό που μας κυβερνά; Είναι μια κυβέρνηση σε αναζήτηση ταυτότητας. Της δίνεται πάντως η ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ταξικά μεροληπτική αν καταφέρει να ανατρέψει τα σημεία της συμφωνίας που είναι κατάφωρα αρνητικά για την πλειονότητα των πολιτών. Μέχρι τότε έχει δικαίωμα να προσπαθεί…

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις