Αλ. Χαρίτσης: Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος όταν το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία

Πρώτη Δημοσίευση: 09/03/2019 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2019 17:59
«Όταν το διακύβευμα δεν είναι τίποτα λιγότερο παρά η ίδια η Δημοκρατία, δεν υπάρχει μεσαίος χώρος. Διαλέγεις ή Αριστερά ή Δεξιά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στην εκδήλωση «Προοδευτικό Δημοκρατικό Μέτωπο - Η απάντηση της Αριστεράς στον ακροδεξιό κίνδυνο», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας.
Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ η συμπόρευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η συμπόρευση αυτή δε σημαίνει ομογενοποίηση, αλλά διατήρηση της διαφορετικής προσέγγισης της κάθε δύναμης έναντι των προβλημάτων.
Όπως είπε, η Ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια διεκδικεί το ρόλο του αμφισβητία απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές, με αποτέλεσμα να προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι βασική πρόκληση για την ανάσχεση της ανόδου της άκρας Δεξιάς εν όψει και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας των τελευταίων ετών για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επαναφορά της κανονικότητας και του αισθήματος ασφάλειας στις ζωές των πολιτών.
«Χωρίς δουλειά και χωρίς αξιοπρέπεια στο χώρο εργασίας δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κανιβαλισμό», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε, επίσης, ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες (και όχι μόνο) δέχθηκαν μια επίθεση στην κοινωνική τους συνοχή με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μείωση των μισθωτών αποδοχών, ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών υποδομών και υπερδανεισμό. Ταυτόχρονα, η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών και οι πόλεμοι δημιούργησαν τεράστια προσφυγικά ρεύματα. Το σώμα της ελληνικής κοινωνίας - αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών - δέχθηκε απανωτά χτυπήματα με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να οδηγούνται το περιθώριο και τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου γενικευμένης ανασφάλειας.
Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και επισήμανε ότι μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές και μερικούς μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον που θέτει συγκεκριμένα διακυβεύματα, όπως το πώς θα αναχαιτιστεί η επέλαση των ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, πώς θα συνεχιστεί η αποκατάσταση στοιχειωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και το αίσθημα της ασφάλεια στις ζωές των ανθρώπων της εργασίας, αλλά και το πώς δε θα γυρίσει η χώρα μας στις εποχές όπου ένα μικρό κλειστό κλαμπ «κολλητών» είχαν προνομιακή πρόσβαση στα δημόσια ταμεία, υπονομεύοντας κρίσιμες υποδομές και υποθηκεύοντας την πολυπόθητη βιώσιμη και στιβαρή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στο βωμό του εύκολου κέρδους.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις