Ανάμεσα στους πιο «φωτεινούς» Δήμους σ’ όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα η Μεσσήνη!

Πρώτη Δημοσίευση: 18/01/2019 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2019 11:22
Τσώνης: «Κερδίζουμε το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων» - 3,5 εκ ευρώ στα ταμεία του Δήμου σε βάθος 12ετίας
 
 
Το πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού της Μεσσήνης με ενεργειακούς λαμπτήρες “LED” σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης τόνισε ότι το έργο που ξεκινά το Μάρτιο θα αλλάξει ριζικά το Δήμο, μετατρέποντας τον σε σύγχρονο και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, «κερδίζουν» το στοίχημα που είχαν βάλει με τους συνεργάτες του για εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση.
Μεγάλο, όμως, θα είναι το όφελος και από την εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς σε βάθος 12ετιας ο Δήμος Μεσσήνης θα επωφεληθεί κατά 3,5 εκ. ευρώ, διότι το κόστος του ρεύματος θα μειωθεί εντυπωσιακά, όπως και η κατανάλωση ενέργειας κατά 85%.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 7,5 εκ. ευρώ, θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου η εταιρεία, η οποία θα αποπληρώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια από τα χρήματα που θα εξοικονομούνται.
Ο κ. Τσώνης ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της εταιρείας “GlobiLed”, δρα Τάρεκ Αλ Γκιζάουι, που βρέθηκε χθες το πρωί στη Μεσσήνη, για την αγαστή τους συνεργασία καθώς και τους συνεργάτες του στο Δήμο, το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καραμπέτσο, το διευθυντή στον τομέα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού κ. Κουτίβα και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς όλοι μαζί εργάστηκαν σκληρά ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο έργο για τη Μεσσήνη.
Ο δρ. Τάρεκ Αλ Γκιζάουι εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του αλλά και τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει η ένωση που εκπροσωπεί για να φέρει εις πέρας αυτό το σπουδαίο έργο. Πρόσθεσε ότι σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου Μεσσήνης θα γίνει αντικατάσταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες Led. Προέβλεψε δε, ότι σε βάθος 12ετίας θα σημειωθεί 75% εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει και την πλήρη συντήρηση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα εφαρμοστούν «πιλοτικά» έξυπνες εφαρμογές για διαχείριση χώρου στάθμευσης, ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και αυτόματη διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού.
Επανέλαβε και από την πλευρά του ότι το όλο κόστος θα αναλάβει η «Ένωση» και θα αποπληρώνεται σταδιακά με εγγυημένο όφελος για το Δήμο Μεσσήνης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Μεσσήνη ανήκει στους πρωτοπόρους Δήμους σε όλη τη χώρα που εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί «πιλότος» για άλλους Δήμους και η «επιτυχία» του θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα.
Κλείνοντας, τόνισε ότι βρίσκονται στη Μεσσήνη για να κάνουν το «όνειρο» πράξη και να δικαιώσουν τις προσδοκίες των δημοτών, ζητώντας την κατανόηση τόσο απ’ αυτούς το επόμενο διάστημα που θα εκτελείται το έργο όσο και από τις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΔΔΗΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ανάλογο έργο έχει εκτελεστεί με μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Βούλας – Βάρης όσο και στη Έδεσσα, ενώ μετά τη Μεσσήνη ακολουθεί η Ρόδος.
Τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο προϊστάμενος της αρμόδια υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης, Βασίλης Κουτίβας. Ο κ. Κουτίβας υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μονόδρομο, ενώ πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του, αλλά και να εκτελέσει και άλλα έργα που χρειάζονται από τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση χρημάτων.
Επίσης, απάντησε και σε απορίες προέδρων σχετικά με το έργο και τι αυτό περιλαμβάνει. Τέλος, έκανε γνωστό ότι το έργο έχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης 6 μηνών, με την ελπίδα ότι μπορεί να έχει τελειώσει και νωρίτερα.   
 
Του Κώστα Γαζούλη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις