Αναβάπτιση στις ελληνικές ρίζες…

Πρώτη Δημοσίευση: 09/01/2019 13:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/01/2019 13:56
Τα φώτα εορτάστηκαν με λαμπρότητα από τους απανταχού Έλληνες…
 
Τα Θεοφάνεια είναι μια σπουδαία στιγμή για τον απόδημο ελληνισμό. Παντού ανά τον κόσμο, σε όλες τις ελληνικές κοινότητες που ζουν κοντά ή μακριά από το υγρό στοιχείο, η 6η Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία γιορτινή, γεμάτη συμβολισμούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή", στο Τάρπον Σπρινγκς στη Φλώριδα, λ.χ., το μέρος όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν οι Έλληνες Δωδεκανήσιοι σφουγγαράδες και σήμερα αποτελεί μια ζωντανή ελληνική παροικία, τα Θεοφάνεια είναι αφορμή για έναν πάνδημο εορτασμό με ιδιαίτερες τιμές για τον κολυμβητή που θα πιάσει το σταυρό.
Οι νεαροί επιβιβάζονται σε βάρκες και από εκεί βουτούν στα αγιασμένα ύδατα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν έναν κλοιό γύρω από τον κολπίσκο όπου έχει στηθεί η εξέδρα.
Εφέτος το σταυρό έπιασε ο 17χρονος Ηλίας Σκανδιαλάρης ανάμεσα σε 58 συνολικά συνομήλικούς του, που έδωσαν κυριολεκτική μάχη στην παραλία του Σπρινγκ Μπαγιού.
Όπως συνηθίζεται εκεί, το νικητή σήκωσαν στους ώμους τους οι υπόλοιποι κολυμβητές για να πάρει την ευλογία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Το λευκό περιστέρι απελευθέρωσε η 15χρονη Στέλλα Μπιλιράκη.
Τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν 113η συνεχή χρονιά στο Τάρπον Σπρινγκς. Για τους 3ης και 4ης γενιάς Ελληνοαμερικανούς η βουτιά στα νερά είναι κάτι σαν rites de passage, ένα πέρασμα στην ενηλικίωση, αλλά και μια αναβάπτιση στις ελληνικές ρίζες, στα ήθη και τα έθιμα των προπάππων τους.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό έπεσαν να πιάσουν το σταυρό και σε πολλές ελληνικές κοινότητες στην Αυστραλία, από το Σίδνεϊ μέχρι τη Μελβούρνη και το Περθ. Ο αγιασμός των υδάτων στη Μελβούρνη έγινε στο Πορτ Μέλμπουρν, στην τοποθεσία Πρίνσες Πάιαρ όπως κάθε χρόνο. Το «παρών» έδωσε η θρησκευτική ηγεσία της Βικτώριας, των επισκόπων Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου. Περίπου είκοσι νεαροί μονομάχησαν για να πιάσουν τον σταυρό με νικητή τον Νίκο Χατζηδημητρίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Λήμνο και κατοικεί στο προάστιο Γκλεν Γουίβερλι. Σπουδάζει φυσιοθεραπεία και βουτά τα τελευταία 4 χρόνια.
Στο Γιάρα Μπέι του Σίδνεϊ 141 άτομα μπήκαν στα νερά με νικητή το νεαρό ομογενή Παναγιώτη Ντάνα, από την Ενορία Κοινότητα των Αγίων Πάντων στο Μπέλμορ, ο οποίος βουτάει κάθε χρόνο και δήλωσε υπερήφανος για αυτήν την προσπάθεια. Tην παράσταση, πάντως, έκλεψε η 17χρονη Βικτώρια Πανεράς, το μόνο κορίτσι που είχε το θάρρος να ανταγωνιστεί τα αγόρια στην κατάδυση για τον σταυρό στην Αδελαΐδα. Η μικρή κατάφερε να τον πιάσει!
Με την παρουσία χιλιάδων πιστών από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, την Ουκρανία και άλλα μέρη του κόσμου πραγματοποιήθηκε φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Κεράτιο Κόλπο στο Φανάρι. Το σταυρό έβγαλε ο Μιχάλης Βοσνακίδης από τη Θεσσαλονίκη.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις