Αναζητά λύσεις μέσα από το συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ

Πρώτη Δημοσίευση: 24/02/2013 01:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2013 01:49

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Προς το 9ο Συντακτικό Συνέδριο (ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα) βαδίζει το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του.

Όμως, αντί το διακύβευμα να είναι οι πολιτικές θέσεις, τα στελέχη του αναλώνονται καθημερινά στα διαδικαστικά και, μάλιστα, με έναν τρόπο που δυναμιτίζει εν τη γενέσει του το όποιο αποτέλεσμα επιδιώκεται να προκύψει.

Αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ανοίξει τη συζήτηση για την ιδεολογική του ταυτότητα, τις πολιτικές του, τις συμμαχίες του, τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία, με την Αριστερά, ευρύτερα και όχι μόνο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και για τις πραγματικές αιτίες που έκαναν τον κόσμο να του γυρίσει την πλάτη.

Το να χρησιμοποιείται ως μοναδικό επιχείρημα, ότι το κόμμα βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσης που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σ’ έναν «ιστορικό συμβιβασμό», όπως υποστηρίζει η ηγεσία του, προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, είναι προφανές ότι δεν αρκεί.

Πάντως, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την ανάδειξη συνέδρων. Αφενός, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά αν η προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι μεγάλη και, αφετέρου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με τις παραπάνω παρατηρήσεις κινήθηκαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, τα μέλη της ΝΟΕΣ και της ΚΟΕΣ που μίλησαν για τη σημερινή εκλογική διαδικασία, το επικείμενο συνέδριο, αλλά και το μέλλον του κόμματος. Σ’ αυτή πήραν μέρος οι: Μιχ. Σούμπλης (συντονιστής Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου), η τέως βουλευτής και μέλος της ΚΟΕΣ Ν. Γιαννακοπούλου, το μέλος της ΚΟΕΣ Δ. Αλευράς, ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΟΕΣ Ι. Χριστόπουλος και το μέλος της ΝΟΕΣ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θ. Μπρεδήμας.

Στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για μια διαδικασία απόλυτα δημοκρατική, χωρίς ομαδοποιήσεις, χειραγώγηση και αποκλεισμούς μελών, αφού με τη μονοσταυρία όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν.

Η Ν. Γιαννακοπούλου τόνισε στην παρέμβασή της ότι με το συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μπει σε νέα πορεία, η οποία θα έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του. «Θέλουμε ένα νέο κόμμα, ανοικτό, λαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό», σχολίασε.

Ο Δ. Αλευράς, με τη σειρά του, σημείωσε ότι μέσα από το συνέδριο το κόμμα θα πρέπει να βγει όσο πιο πολύ ισχυρό και ενισχυμένο γίνεται, γιατί ως πολιτικός σχηματισμός είναι αναγκαίος για τη χώρα. Υποστήριξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι διαδικασίες εκλογής μελών θα είναι ξεκάθαρες, χωρίς τα… βάρη και τα παιχνίδια του παρελθόντος, και κάλεσε τους φίλους και τα μέλη να συμμετάσχουν μαζικά.

Ο Ι. Χριστόπουλος είπε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατανοούν την πικρία και την απογοήτευση του κόσμου, όμως, επειδή προέρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας, αυτή θα του δώσει και πάλι τη δύναμη για ένα νέο ξεκίνημα.

Τέλος, ο Θ. Μπρεδήμας κάλεσε τους πολίτες της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή διαδικασία, επιβεβαιώνοντας έτσι και πάλι την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ. «Ένα κόμμα που έπαιξε και συνεχίζει ακόμα να πρωταγωνιστεί στην ιστορία του τόπου μας. Πληρώσαμε το τίμημα των λαθών μας το προηγούμενο διάστημα, σήμερα έφτασε η στιγμή για μια νέα πορεία», είπε.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις