Ανακοίνωση της ΤΕ του ΚΚΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή «Μακαρία»

Πρώτη Δημοσίευση: 28/07/2016 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/07/2016 18:45
Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp).
Μέσα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται και η δημιουργία κέντρου "φιλοξενίας" στη Μεσσήνη. Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο κ. Βίτσας στο Δήμο Μεσσήνης, πρόκειται να εγκατασταθούν σε οικόπεδο του Δήμου Μεσσήνης, στη Μακαρία, πρόσφυγες από το προσεχές φθινόπωρο (ή και νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα).
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση των προσφύγων είναι ιδιαίτερα άσχημη. Παραμένουν έγκλειστοι και εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε στις χώρες που θέλουν (η μεγάλη πλειοψηφία τους δε θέλει να μείνει στην Ελλάδα) αλλά ούτε και στη χώρα τους (πόλεμοι, βαρβαρότητες, σφαγές αμάχων κ.λπ.). Είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας στην περιοχή τους με τη συνδρομή και των μοναρχιών του Κόλπου, της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι θύματα των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών δρόμων, προκειμένου τα μονοπώλια να βρουν τόπο να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους.
Σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) έχει βαριές ευθύνες. Συμφωνεί σε όλα και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις τόσο για τη μεταφορά των προσφύγων όσο και για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, για το αίσχος του Πειραιά και της Ειδομένης, των ΗΟΤ - SPΟΤ και για την κατάσταση με τις νέες συνθήκες «φιλοξενίας».
Ως ΚΚΕ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων:
Στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, να εξασφαλίζονται από το κράτος και τον ΟΗΕ ταξιδιωτικά έγγραφα και να μεταφέρονται στις χώρες προορισμού τους. 
Να δημιουργηθεί ανθρώπινος και αξιοπρεπής, ανοιχτός και δημόσιος, προσωρινός χώρος υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Μακαρία είναι χώρος ακατάλληλος για παραμονή ανθρώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, πόσω μάλλον, αν ευσταθούν οι πληροφορίες και η εγκατάσταση γίνει σε σκηνές. Θα δημιουργηθούν σίγουρα απαράδεκτες - απάνθρωπές συνθήκες και δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε καμία περίπτωση.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Καλούμε το λαό της Μεσσηνίας σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές όπως της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που σε βάρος των ανήμπορων και κατατρεγμένων ρίχνει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Παρουσιάζει αυτούς σαν υπεύθυνους για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και όχι την καπιταλιστική εργοδοσία, τους εκμεταλλευτές που για να αυξήσουν τα κέρδη τους, από τη μία αιματοκυλίζουν τους λαούς με τον πόλεμο, για να μοιράσουν αγορές και ενεργειακές πηγές, και από την άλλη, με την ειρήνη τους τσακίζουν μισθούς – συντάξεις  - εργατικά δικαιώματα.
Το ότι η Χρυσή Αυγή κόπτεται για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύεται και από τα σχόλια που κάνει ότι δήθεν θα είναι κακό για τον τουρισμό η εγκατάσταση προσφύγων απέναντι από το αεροδρόμιο. Αυτό τη νοιάζει και όχι η ανεργία που είναι στο 30%, τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων του τουρισμού πέφτουν βροχή, ενώ τα υπερπλήρη μεγάλα ξενοδοχεία λειτουργούν με απλήρωτους ή κακοπληρωμένους ξενοδοχοϋπάλληλους.        
Ο λαός μας πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, ενάντια στην άθλια συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε. που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις