Αναστέλλεται η λειτουργία του ΧΑΔΑ Μελιγαλά

Πρώτη Δημοσίευση: 05/12/2014 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/12/2014 08:09
Στην απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ Μελιγαλά κατέληξε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας. Μετά την απόφαση θα λειτουργεί ένας μόνο ΧΑΔΑ, αυτός στην Κοινότητα Βασιλικού του Δωρίου.
Η συνεδρίαση είχε κρίσιμο χαρακτήρα, δεδομένης της δημοσιοποίησης των προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την προθεσμία για την αποκατάστασή τους έως το τέλος του 2008. Τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία για επιβολή χρηματικών κυρώσεων και τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005.
Στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. προέβη, επίσης, στη συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών μίσθωσης, εκμίσθωσης και εκποίησης ακινήτων, αλλά και στη συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης προσφερόμενου ακινήτου προς μίσθωση για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων.
Όσον, δε, αφορά στη μίσθωση του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Οιχαλίας, δεν ελήφθη απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, «φωτογραφήθηκε» συγκεκριμένο ακίνητο που στο παρελθόν εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες, ενώ έγινε αναφορά και σε ένα νέο χώρο κοντά στην περιοχή της Πηγάδας.
 
Επιτακτική ανάγκη
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αριστ. Σταθόπουλος, δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση που παρουσιάζει ο Δήμος και από τις 12 ΧΑΔΑ που λειτουργούν στην Πελοπόννησο, οι 2 ανήκουν στο Δήμο Οιχαλίας.
Επισήμανε την ανάγκη κατάργησης του ενός ΧΑΔΑ, μέχρι την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Με τη λειτουργία του νέου τρόπου επεξεργασίας των απορριμμάτων θα σταματήσει να λειτουργεί και η τελευταία χωματερή.
«Θεωρώ επιτακτική την ανάγκη, και οι δύο χώροι δε βρίσκονται σε τόσο ευχάριστη κατάσταση. Όμως, θα πρέπει να επιλεγεί ο ένας, γιατί μετά δε θα έχουμε πού να πάμε για τους λίγους μήνες τα απορρίμματα. Όσον αφορά στο χώρο, νομίζω ότι θα πρέπει να συζητηθεί και αυτός που θα έχει όντως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να εξαιρεθεί και αυτός που έχει τη λιγότερη να παραμείνει για τους λίγους μήνες, μέχρι να αρχίσει η προσωρινή διαχείριση».
 
Άλλες απόψεις
Ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Δημητρακόπουλος, έκανε μια ανάλυση των προστίμων και των στοιχείων που υπάρχουν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να κλείσουν και οι δύο ΧΑΔΑ και να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων εταιρεία, ώστε να μην πληρώσει καν πρόστιμο ο Δήμος Οιχαλίας.
Η πρόταση αυτή δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία, αφού ο ίδιος την απέσυρε, αλλά υποστηρίχθηκε από άλλους συμβούλους της μειοψηφίας και, τελικά, την ψήφισε κι αυτός.
Ο Ι. Παπαδόπουλος διατύπωσε, επίσης, την ίδια πρόταση, αλλά επισήμανε πως «η προσωρινή διαχείριση μην πάει στα εκατό μέτρα, όπως ακούγεται και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, στο σφαγείο, ούτε στα διακόσια μέτρα στην Πηγάδα».
«Παρών» ψήφισαν οι Ηλίας Σακελλαριάδης και Έμιλυ – Πατρίτσια Σακελλαριάδη, ενώ ο Δ. Μπινίσκος κατέθεσε μία τελείως διαφορετική πρόταση, να κλείσουν και οι 2 ΧΑΔΑ και να ανοίξει στο Διαβολίτσι. 

Του Χάρη ΧαραλαμπόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις