Ανησυχούν οι εξεταστές οδήγησης για ατυχήματα με υποψηφίους

Πρώτη Δημοσίευση: 27/06/2019 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2019 19:05
Συνεχίζονται τα τραγελαφικά με τις εξετάσεις ηλικιωμένων
 
 
Ανησυχία υπάρχει στους εξεταστές της Διεύθυνσης Μεταφορών στη Μεσσηνία μετά το ατύχημα που συνέβη σε συνάδελφό τους στην Εύβοια, κατά την εξέταση υποψήφιου οδηγού.
Βάσει των νέων δεδομένων που εφαρμόζονται πλέον, οι εξετάσεις πρακτικής άσκησης από τους  νέους οδηγούς γίνονται σε καθορισμένο χώρο, αλλά χωρίς την παρουσία στο όχημα του δασκάλου εκπαίδευσης.
Αυτή η προϋπόθεση στο νέο νόμο είχε προκαλέσει από την αρχή την αντίδραση των εξεταστών και των εκπαιδευτών, αλλά τελικά εφαρμόσθηκε.
 
Φόβοι για ατυχήματα
Τις προηγούμενες μέρες στην Ιστιαία της Εύβοιας, στο χώρο που έχει οριστεί να γίνονται οι εξετάσεις, ο υποψήφιος οδηγός εξεταζόταν στην επί τόπου στροφή. Κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, όπου στέκονταν δάσκαλος και εξεταστής.
Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω στον εξεταστή και τον τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι.
Όπως σημείωναν χθες εξεταστές της Διεύθυνσης Μεταφορών Μεσσηνίας, αυτό είναι από τους μεγαλύτερους φόβους τους, καθώς πλέον δεν υπάρχει έλεγχος του οχήματος από τα βοηθητικά πηδάλια, αφού ο εκπαιδευτής δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο όχημα. Έτσι, σε περίπτωση που ένας εξεταζόμενος τα χάσει ή μπερδευτεί, μπορεί  να συμβεί πολύ σοβαρό ατύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ακόμα και τώρα ζητούν να αλλάξει το συγκεκριμένο σημείο του νόμου ή να βρεθεί τρόπος προστασίας των ιδίων, αλλά και των υποψήφιων οδηγών.
 
Τραγελαφικά
Πάντως, μετά τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα και τις αποχές, η λίστα αναμονής των υποψήφιων οδηγών που θέλουν να δώσουν εξετάσεις, αλλά και αυτή των οδηγών άνω των 74 ετών που πρέπει να εξετασθούν στη Μεσσηνία, εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Ωστόσο, οι εξεταστές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, κατά πόσο πρέπει σε τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) να συνεχισθούν και τους θερινούς μήνες οι εξετάσεις των ηλικιωμένων. Οι εξετάσεις των ηλικιωμένων ξεκινούν μετά τις 3.30 μετά το μεσημέρι και όπως είναι λογικό, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων δεδομένων ο νόμος ορίζει πλέον ότι με το δικό τους όχημα, στο οποίο επιβαίνει ο εξεταστής της Διεύθυνσης Μεταφορών, ο ηλικιωμένος πρέπει να αποδείξει με πορεία μισής ώρας στους δρόμους της πόλης ότι τηρεί όλους τους κανόνες του ΚΟΚ.
Πάντως, μέχρι τώρα σε εξεταστές της Μεσσηνίας έχουν συμβεί αρκετά τραγελαφικά, αλλά και επικίνδυνα περιστατικά κατά την εξέταση ηλικιωμένων, με κάποιους από αυτούς να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι με «φακελάκι» ή «κερνώντας έναν καφέ» θα κάνουν τη δουλειά τους.
Από τις «αγαπημένες» παραβάσεις των ηλικιωμένων είναι η παραβίαση «stop», ενώ έχει καταγραφεί περιστατικό που το αυτοκίνητο του εξεταζόμενου ηλικιωμένου έμεινε στη μέση του δρόμου και ο εξεταστής αναγκάσθηκε να το σπρώξει, αλλά και περιστατικό με ηλικιωμένο που απέβαλε από το όχημα τον εξεταστή, όταν του είπε ότι… κόπηκε!
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις