Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 18/01/2019 08:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2019 08:37
Ανοίγει σήμερα (Παρασκευή 18 Ιανουαρίου) τις πύλες του το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα! Οι προβολές στο αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου ξεκινούν στις 17.00, ενώ στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, παρουσία του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστου Σίμου.
Η επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ (20.30) είναι η “Queen Mimi” (ΗΠΑ) του Yaniv Rokah, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή, ως ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τη συγκινητική και αισιόδοξη ιστορία μιας 90χρονης πρώην άστεγης, της Marie “Mimi” Heist, που ζει σ' ένα στεγνοκαθαριστήριο, αλλά η ίδια αισθάνεται βασίλισσα! Θα ακολουθήσει τζαζ συναυλία από το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη, με τους Τζώρτζη Τσιρόπουλο, Τρύφωνα Τρύπου και Αναστάση Γούλιαρη.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 63 ντοκιμαντέρ από Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και 22 ντοκιμαντέρ που αποτελούν την εκπαιδευτική πρωινή ζώνη για παιδιά και νέους, τα οποία προέρχονται από 25 χώρες. Μεταξύ των ταινιών συγκαταλέγονται βραβευμένες δημιουργίες όπως τα A Woman Captured (Ουγγαρία) της Bernadett Tuza-Ritter, Nazareth Cinema Lady (Ισραήλ) της Nurit Jacobs Yinon, Lunadigas (Ιταλία) των Nicoletta Nesler και Marilisa Piga, After Prayers (Ιταλία) του Simone Mestroni, A dignified Death (Ολλανδία) του Jesse van Venrooij, Exiles (Αυστρία) των Bernadette Weber και Julia Reiter, So Help Me God (Βέλγιο) των Yves Hinant και Jean Libon, Illuminators (Φινλανδία) του Antti Haase, Writing on the City (Ιράν) του Keywan Karimi, οι σκηνοθέτες των οποίων θα παρευρεθούν στις προβολές για να γνωριστούν με το κοινό.
Επίσης, με αφορμή το φετινό μεγάλο αφιέρωμα «Ισότητα των Φύλων», που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), προβάλλονται ανάμεσα σε άλλα τα ντοκιμαντέρ Naked Wheels (Ινδία) του καθηγητή Rajesh James, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου μια ομιλία για την ισότητα των φύλων, καθώς και η τριλογία Gender Me, Manislam, A balloon for Allah (Νορβηγία) της προσκεκλημένης Νορβηγίδας σκηνοθέτιδος, Nefise Ozkal Lorentzen.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα λειτουργεί από την έναρξη του Φεστιβάλ έκθεση κεραμικής και γλυπτικής 20 καλλιτεχνών απ' όλη την Ελλάδα, που προσέγγισαν το θέμα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Η τελευταία ταινία πριν από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, το γυρισμένο στην Ελλάδα The Road to Sparta (Αγγλία), θα προβληθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, παρουσία του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Barney Spencer. Μετά την απονομή των βραβείων κοινού, και των 2 νέων βραβείων που θεσπίστηκαν για ντοκιμαντέρ που αφορούν στην «Ισότητα των φύλων», θα ακολουθήσει συναυλία από το πολυπολιτισμικό κουιντέτο Abbal, με μουσικές από την παράδοση της Ιταλίας και της Μεσογείου!
Όλες οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο.
Παράλληλα, μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα φιλοξενείται και σε άλλες επτά πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις