ΑΝΩΤΕRRA: Ένας παραστατικός, βιωματικός, μουσικός περίπατος στην Αρχαία Μεσσήνη

Πρώτη Δημοσίευση: 03/09/2019 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/09/2019 18:01
Μια σπουδαία παράσταση από την Claudia Delmer και την Βασιλική Τσαγκάρη το Σάββατο στον Αρχαιολογικό χώρο
 
 
Εν όψει της σπουδαίας μουσικοχορευτικής παράστασης AΝΩΤERRA, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, οι συντελεστές της παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Εκπροσωπώντας τη νέα Δημοτική Αρχή ως υπεύθυνος πολιτισμού, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δραβίλας καλωσόρισε στη Μεσσήνη τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, την Claudia Delmer, που «εμπνεύστηκε» την εκδήλωση, αλλά και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση. Επισήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, καλώντας όλους τους Μεσσήνιους να την παρακολουθήσουν, καθώς θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα μοναδικό χώρο, που παράγει πολιτισμό. Ευχαρίστησε, δε, για τη συμβολή τους τόσο την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και τον Πέτρο Θέμελη, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο για την πολυετή προσφορά του στον τόπο.
Ο κ. Δραβίλας έστειλε και το χαιρετισμό του δημάρχου, τονίζοντας ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι αταλάντευτα στο πλευρό του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ενώ υπογράμμισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί την «ατμομηχανή» του πολιτισμού για το Δήμο, ο οποίος σκοπεύει στην περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή της την επόμενη τετραετία.
Την ιδιαίτερη χαρά της που για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συνεργάζεται με την ερμηνεύτρια Claudia Delmer (ύστερα από την εκδήλωση στην Καρδαμύλη στις αρχές Ιουλίου) εξέφρασε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Ευαγγελία Μηλίτση. Η κα Μηλίτση τόνισε ότι πρόκειται για μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που θα παρουσιάσει κάτι το μοναδικό, όπως αρμόζει σ’ ένα χώρο γεμάτο ενέργεια όπως το «Εκκλησιαστήριο» της Αρχαίας Μεσσήνης. Πρόσθεσε, δε, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων στηρίζει σταθερά ενέργειες που ζωντανεύουν τα μνημεία, καλώντας παράλληλα όσους μπορούν να μη χάσουν αυτή τη μοναδική βραδιά που θα ξεκινήσει στις 7.00 και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το «εγκώμιο» της Claudia Delmer «έπλεξε» από την πλευρά του και ο καθηγητής Αρχαιολογίας, ο άνθρωπος που έφερε στο «φως» με τη σκαπάνη του το μοναδικό αυτό χώρο, ο Πέτρος Θέμελης. Ο κ. Θέμελης, αφού επισήμανε τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για την ερμηνεύτρια, τόνισε ότι σε συνδυασμό με την Βασιλική Τσαγκάρη στο χορό πρόκειται να χαρίσουν στο κοινό ένα μοναδικό και πρωτότυπο μουσικοχορευτικό δρώμενο, διαδραστικό με το κοινό. Είναι μια παράσταση που «κινείται» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, «υμνώντας» τη γη , εξ ου και το ΑΝΩ-TERRA, που συμπληρώνεται στα λατινικά από το terra που σημαίνει γη.
Ο κ. Θέμελης κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους να βρεθούν το Σάββατο στην Αρχαία Μεσσήνη και να μη χάσουν αυτή τη μοναδική παράσταση. Κλείνοντας ευχαρίστησε τόσο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας όσο για το Δήμο Μεσσήνης για την αγαστή τους συνεργασία στη διοργάνωση αυτής της παράστασης.


ANWTERRA POSTER.jpg

Η ερμηνεύτρια αυτής της πρωτότυπης εκδήλωσης εξέφρασε, από την πλευρά της, τις θερμές της ευχαριστίες τόσο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο της, όσο και προς όλους τους συντελεστές και ειδικά προς τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια βιωματική παράσταση. Συγκεκριμένα, σημείωσε: “Η ΑΝΩTERRA” είναι μία site specific, ιδιότυπη παράσταση-εμπειρία που εστιάζει στη συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τη γη... τη γη που δε φανερώνεται εδώ μόνο σαν αρχέτυπο της μητρότητας, της γέννησης, της ζωής, αλλά και μέσα από μία σχεδόν ερωτική σχέση αμοιβαιότητας με τον άνθρωπο, σαν μια δύναμη που μας ωθεί προς τη δημιουργία.
Η ιδέα της γεννήθηκε από τη συνεργασία της με τη χορεύτρια Βασιλική Τσαγκάρη και βρήκε το ιδανικό μέρος να κάνει την πρεμιέρα της στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στο πρώτο μέρος το κοινό θα ακολουθήσει τις δύο ερμηνεύτριες σε έναν παραστατικό περίπατο-μία περιδιάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που είναι παράλληλα ένα πέρασμα μέσα από μία σπονδυλωτή σύνθεση από «σταθμούς με ερμηνείες». Τα παραστατικά αυτά αποσπάσματα είναι βασισμένα σε τραγούδια, ποιήματα, ιστορίες και ρυθμούς της περιοχής της Μεσογείου, που αναφέρονται στη γη και τη φύση. Μέσα από αυτό το πρίσμα δημιουργούνται για κάθε θεατή συνθήκες για μια πιο βαθιά σχέση παρατήρησης, μία αντήχηση του εσωτερικού κόσμου στον κόσμο που μας περιβάλλει, ένα είδος συνομιλίας με το τοπίο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τη συναυλία της Klaudia Delmer. Εδώ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό για μία «στάση», όπου το βίωμα του παραστατικού περίπατου μπορεί να μεταμορφωθεί σε εμπειρία στοχασμού. Και καθώς το λόγιο στοιχείο αναδύεται μέσα από το γήινο, ολοκληρώνεται η ΑΝΩΤERRA.
Θα ακουστούν τραγούδια που προέρχονται από πολλαπλές πηγές μουσικής έκφρασης... την παραδοσιακή της Πελοποννήσου, Πόντου, Κάτω Ιταλίας κ.α., την κλασσική των Handel και του Mozart και την έντεχνη ελληνική.
Η Claudia Delmer διάβασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και ένα γράμμα που έστειλε η Βασιλική Τσαγκάρη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται. Σ’ αυτό η κα Τσαγκάρη σημειώνει ότι μεγάλωσε στη Μεσσηνία δίπλα σε μια οικογένεια που είχε βασική ασχολία την ελαιοκαλλιέργεια και έτσι αναπτύχθηκε μια βιωματική σχέση με τη «γη». Αργότερα ένιωσε την ανάγκη να μελετήσει τη σχέση της τέχνης με τη γη. Σήμερα έχει επιστρέψει και ζει στη Μεσσηνία, φροντίζοντας τον ελαιώνα του παππού της και κάπως έτσι προέκυψε και “H AΝΩΤΕRRA”.
Στη συναυλία θα λάβουν μέρος εκλεκτοί μουσικοί:
Αντώνης Κουφουδάκης-κλασική κιθάρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης-ούτι
Τάσος Πούλιος-κανονάκι
Στον παραστατικό περίπατο θα παίξει κρουστά ο Solis Barki.
Η δε παράσταση δίνεται υπό την αιγίδα και χορηγία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με συνδιοργανώτρια την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Ο παραστατικός περίπατος ξεκινά στις 19.00.
Η συναυλία ξεκινάει στις 20.30.
 Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
-Σημείωση για τους θεατές: Φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα και να έχετε μαζί σας νερό.
 
Του Κώστα Γαζούλη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις