Απάντηση από τη Μαρία Οικονομάκου για τη ρήξη με τον Θαν. Βασιλόπουλο

Πρώτη Δημοσίευση: 21/09/2019 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2019 08:42
Άλλα συμφωνήθηκαν προεκλογικά, άλλα έγιναν μετεκλογικά… 
Αργά χθες το μεσημέρι η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Καλαμάτα Ξεκινάμε", Μαρία Οικονομάκου, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή, όπου εξηγεί τους λόγους της μη συνεργασίας της σε επίπεδο προσώπων και θέσεων με τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, αυτά που συμφωνήθηκαν προεκλογικά δεν τηρήθηκαν από το δήμαρχο μετεκλογικά. Παρ' όλα αυτά, πιστή στο δόγμα των συνεργασιών και της συνεννόησης, υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τη Δημοτική Αρχή στα θέματα που προάγουν την ανάπτυξη της πόλης.
Ειδικότερα, τονίζει: «Από τη διαχρονική παρουσία μου στα κοινά της πόλης έχω αποδείξει ότι είμαι άνθρωπος ήπιου χαρακτήρα, υπέρ των συναινέσεων και της συνεργασίας, με σεβασμό πάντοτε στην αντίθετη άποψη.
Ακόμη, ότι υπερασπίζομαι με συνέπεια τις αρχές μου, μένω πιστή στις εξαγγελίες μου και δεν εγκαταλείπω τους συνεργάτες μου. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την πλήρωση των θέσεων των αντιδημάρχων, δεν κατέλαβα εγώ την αντίστοιχη θέση, αλλά πρότεινα τον ισάξιο μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης μου, Παύλο Κλάδη.
Με το δήμαρχο και τους συμβούλους του συνδυασμού του είχαμε κοινή πορεία σε προηγούμενες δημοτικές θητείες, αφού μας ενώνουν κοινές πολιτικο-ιδεολογικές καταβολές και πεποιθήσεις.
Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, με τον κύριο Βασιλόπουλο ήρθαμε σε προγραμματική συμφωνία πριν από τη δεύτερη εκλογή ανάδειξης δήμαρχου Καλαμάτας, για μια συνοδοιπορία στα δημοτικά πράγματα στη βάση τριών κυρίως αρχών: της ειλικρινείας στις μεταξύ μας σχέσεις, που αυτονόητα περιλάμβανε και την αποφυγή κάθε είδους υπονόμευσης του ενός στον άλλον, με δεδομένο ότι η κάθε παράταξη θα διατηρούσε την αυτοτέλεια και το διακριτό της ρόλο, της από πριν συζήτησης τόσο της γενικής πολιτικής του Δήμου όσο και των επιμέρους θεμάτων στα οποία θα καλούμασταν να ψηφίσουμε, με στόχο την κατά το δυνατόν διαμόρφωση ενιαίας γραμμής και κοινής στάσης, και επίσης της ανάθεσης πεδίων ευθύνης στην παράταξή μου.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η ανάληψη ευθύνης διοίκησης ενός τομέα σημαίνει υποχρεωτικά και πάνω από όλα, αν πρόκειται στ’ αλήθεια για ουσιαστική αρμοδιότητα, δυνατότητα πραγματικής άσκησης διοίκησης, σε συνεννόηση πάντοτε (αφού πρόκειται για συνεργασία) με τις άλλες “δυνάμεις” που συνθέτουν το συνεργατικό σχήμα. Είναι τόσο προφανές, που είναι αυτονόητο.
Ο δήμαρχος, δυστυχώς, αθέτησε τις προεκλογικές αυτές δεσμεύσεις του, φανταζόμενος πιθανόν ότι εμένα θα με ενδιέφερε μόνο να έχω μια καρέκλα, να παίρνω ένα μισθό και να έχω θέση στα τραπέζια δεξιώσεων του Δήμου. Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ποτέ δε με γνώρισε και δε με έμαθε. Γιατί εγώ ποτέ δε θα δεχόμουν να γίνω μια “κουτσούνα” αυτοϊκανοποιούμενη, με μια διακοσμητική θέση, υποχείριο μιας κατάστασης και όργανο μιας “πολιτικής” στην οποία δε συμμετέχω.
Στη διαδικασία ορισμού των μελών του Δήμου για τη “Φάρις" ζήτησα την εφαρμογή αυτών που είχαν συμφωνηθεί πριν κιόλας από τη δεύτερη Κυριακή ανάδειξης δημάρχου. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το περιεχόμενο της τότε ανακοίνωσης υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Βασιλόπουλου, ζήτησα την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, για να έχει νόημα και ουσία η θέση του προέδρου του, την οποία θα
καταλάμβανα εγώ.
Με έκπληξη άκουσα το δήμαρχο ότι την πλειοψηφία θα έχει αυτός και ότι αν σε ένα θέμα υπήρχε διαφωνία μας, τότε θα έπρεπε να φύγω. Ήταν πλέον φανερό ότι ο δήμαρχος άλλαξε (από την εκλογή του μέχρι σήμερα) άποψη για το είδος της συνεργασίας που επιθυμούσε και με ήθελε στη συγκεκριμένη θέση διακοσμητική και άβουλη, με στόχο μόνο τις ψήφους μας ως παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε”.
Θέλω να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η διαφωνία μας δεν είναι για τις “καρέκλες”. Έχει να κάνει με το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνεργασίας που θα είχαμε, την εμπιστοσύνη που έπρεπε να δείχνει ο ένας στον άλλον και οπωσδήποτε τη βάση ειλικρίνειας και της ευθύτητας, πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Τα μηνύματα, όμως, είχαν έρθει νωρίτερα. Όταν, για παράδειγμα, γίνονταν μετακινήσεις υπάλληλων χωρίς ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος να γνωρίζει τίποτα. Όταν, στο πεδίο της εκδήλωσης ενεργειών πρόνοιας, μοιράζονταν σχολικά είδη, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρόνοιας Παύλο Κλάδη να το μαθαίνει από την τηλεόραση. Όταν εγώ ως επικεφαλής συνεργαζόμενης παράταξης δεν είχα κληθεί ούτε σε μια σύσκεψη.
Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές ο δήμαρχος έχει διαφορετική αντίληψη για το “πολιτικό φέρεσθαι” σε σχέση με πριν από τη διεξαγωγή τους. Σε αυτές τις συνθήκες, εμείς δε θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ψηφίσουμε προτάσεις που υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον και στοχεύουν στο καλό της πόλης, μια και πάντα ήμασταν υπεύθυνοι, σοβαροί, έντιμοι και συνεπείς και δε θα αλλάξουμε τώρα.
Καλή επιτυχία στο έργο σας, κύριε δήμαρχε».

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις