Αποδόμηση του οικονομικού… θαύματος της Δημοτικής Αρχής από τον Βασίλη Κοσμόπουλο

Πρώτη Δημοσίευση: 12/09/2019 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2019 09:39
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του θέματος ελέγχου της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Καλαμάτας τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, προέβη σε ορισμένες παρατηρήσεις, οι οποίες αποδομούν το… οικονομικό θαύμα της Δημοτικής Αρχής.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε, στην κατηγορία των επενδύσεων τα νούμερα είναι απογοητευτικά, αφού σε δεσμευμένα κονδύλια φαίνεται να έχει τιμολογηθεί μόνο το 15%, κάτι που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η πορεία εκτέλεσης είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο, πρόσθεσε, συνέβη και την περασμένη χρονιά, οπότε το ποσοστό άγγιξε το 31%!
Επίσης, στον κωδικό των εσόδων από παρελθόντα οικονομικά έτη οι εισπράξεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 15%. Ο κ. Κοσμόπουλος υποστήριξε ότι μια λογική εξήγηση είναι η προεκλογική χρονιά και, επομένως, η Δημοτική Αρχή φάνηκε αρκετά "χαλαρή" μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές. Κι αυτό το συμπέρασμα φαίνεται και από το ότι πέρυσι οι εισπράξεις όλο το χρόνο έφτασαν και ξεπέρασαν το 90%.
Επίσης, ενώ η Δημοτική Αρχή επαιρόταν για το μεγάλο αποθεματικό της, ταυτόχρονα υπήρχαν οφειλές ύψους 1.662.000 ευρώ, ενώ και το ταμείο των ανταποδοτικών τελών είχε θετικό υπόλοιπο 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναρωτήθηκε γιατί δε χρησιμοποιήθηκε το παραπάνω ποσό, ως αιτία και αφορμή, για μείωση των δημοτικών τελών. Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί δεν απορροφήθηκε η ΣΑΤΑ, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για την εκτέλεση έργων. 
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε το… δόγμα της "δημιουργικής λογιστικής", προκειμένου να αποδεικνύει ότι έχει χρήματα στο ταμείο της.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις