Αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του Εθνομάρτυρα Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στη Μηλέα της Δυτικής Μάνης

Πρώτη Δημοσίευση: 08/08/2018 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2018 17:48
Την περασμένη Κυριακή 5 Αυγούστου στις 11 π.μ. σε μια λιτή εκδήλωση, στο γραφικό χωριό Κυβέλεια της κοινότητας Μηλέας Δυτικής Μάνης,  πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου πορτρέτου του Εθνομάρτυρα Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Στρατηλάτη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Την όλη εκδήλωση αλλά και την προσπάθεια τοποθέτησης του πορτρέτου, οργάνωσε ο δραστήριος, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» κος Νίκος Παρασκευόπουλος,  με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού και την οικονομική στήριξη, ομογενών Αρκάδων Αυστραλίας.
H εκδήλωση έκλεισε με χορούς από το Χορευτικό Όμιλο "Λεύκιππο" και κεράσματα.
Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1747 και τάχθηκε υπέρ του κινήματος των Ορλωφικών, πολεμώντας τους Τούρκους σε όλη την Πελοπόννησο. Το 1780 ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πολέμησε γενναία στη πολιορκία της Καστανίτσας όπου πληγώθηκε θανάσιμα από μια σπαθιά.
Πληγωμένο θανάσιμα και με πυρετό, ετοιμοθάνατο τον βρήκαν εφτά Μπαρδουνιώτες Τούρκοι και τον πετσόκοψαν. Πέταξαν το κεφάλι του σε μια τρύπα και το κορμί του στον γκρεμό ανάμεσα στα χωριά Άρνα και Κοτσατίνα Λακωνίας. Το σώμα του διατηρήθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, εντοπίστηκε και ενταφιάστηκε στη Μηλιά της Μάνης, στο συνοικισμό Κυβέλεια, όπου σώζεται ο τάφος του λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού, εκεί που τοποθετήθηκε το πορτρέτο του.
Η σύζυγός του Ζαμπέτα και ο μικρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρέμειναν στο χωριό για δυο χρόνια.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις