Αποχή και Νέα Δημοκρατία κυριάρχησαν στη Μεσσηνία – Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του

Πρώτη Δημοσίευση: 09/07/2019 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2019 20:10
Πολλά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η προχθεσινή κάλπη και από τη Μεσσηνία. Το σημαντικότερο είναι, ίσως, ο μεγάλος αριθμός αποχής. Από τους 198.141 εγγεγραμμένους ψήφισαν, τελικά, οι 101.727, ήτοι ποσοστό 51,34%. Δηλαδή, περίπου 100.000 πολίτες, για διάφορους λόγους, δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Βέβαια, για τον ακριβή αριθμό υπάρχει κάποιο ερωτηματικό αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους και το βαθμό που είχαν ανανεωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ποσοστό αποχής είναι μεγάλο, αν σκεφθεί κανείς και τη χιλιομετρική απόσταση της Μεσσηνίας από την Αθήνα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος ετεροδημοτών (αν και υπήρξαν και Μεσσήνιοι που προτίμησαν την αποχή από τις κάλπες).
 
Νέα Δημοκρατία
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία από 4,5 χρόνια πολιτικής "ξηρασίας" κερδίζει και πάλι με μεγάλο αριθμό την εκπροσώπησή της στη Βουλή. Σε σχέση με τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2015 κέρδισε περίπου 10% περισσότερο (35,46%-44,42%).
Για να φτάσει και πάλι σε τόσο μεγάλο ποσοστό βρήκε… τροφή από τον καταποντισμό της "Χρυσής Αυγής" (8,10% το 2015, 2,87% προχθές), από την "Ένωση Κεντρώων" (2,73%- 0,80%) και το "Ποτάμι" που δε συμμετείχε στις προχθεσινές εκλογές αλλά το 2015 είχε λάβει 2,89%.
Η… καλή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία είχε φανεί από τις κάλπες του περασμένου Μαΐου, οπότε κέρδισε και στις ευρωεκλογές και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στους Δήμους της Μεσσηνίας.
Σε επίπεδο προγράμματος, το νέο κυβερνητικό κόμμα θα βρει πολλά και σημαντικά έργα υπό εξέλιξη, με αποτέλεσμα να γίνεται το έργο των τοπικών βουλευτών και της κυβέρνησης πιο εύκολο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να τα ολοκληρώσει και να κόψει την κορδέλα. Βέβαια, από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε και κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι υπόλοιπες υποσχέσεις κοινωνικού, εργασιακού και αναπτυξιακού περιεχομένου.
Θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη πολιτικών που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, όπου η Μεσσηνία πλεονεκτεί, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας των αδυνάμων, το περίφημο "νόμος και τάξη" που αφορά στη μείωση της παραβατικότητας, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Νέα Δημοκρατία έβαλε τον πήχη ψηλά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δε θέλει πίστωση χρόνου, επομένως, άμεσα θα πρέπει να δούμε και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
 
ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί το μέχρι προχθές κυβερνητικό κόμμα να έχασε τις εκλογές και στη Μεσσηνία, αλλά αυτή η ήττα είναι μάλλον γλυκόπικρη. Κι αυτό, γιατί στη Μεσσηνία (μοναδικός νομός) σημείωσε εκλογική άνοδο (!) σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015 (30,50%- 30,63% προχθές, 28.563 ψηφοφόροι τον εμπιστεύτηκαν το 2015, 30.551 προχθές).
Η πρώτη ερμηνεία είναι η "εξαφάνιση" της Λαϊκής Ενότητας (από 3,34% το 2015 έφτασε στο 0,36% προχθές), αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΜεΡΑ 25 ψηφίστηκε από 2.993 πολίτες, με ποσοστό 3,0%. Επομένως, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ήρθε… μία η άλλη.
Μια ισχυρότερη εξήγηση είναι η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τους έδωσε άλλη δυναμική.
Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα της προχθεσινής ημέρας ήταν η αξιοσημείωτη αντοχή και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα μιας δυναμικής κινητοποίησης που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και κάθε προσδοκία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στην πλάτη του το βάρος της υλοποίησης ενός Μνημονίου, τα μέτρα του οποίου ήρθαν να προστεθούν στην πλάτη μιας κοινωνίας εξοντωμένης από την πολιτική της περιόδου 2010 – 2014, κατάφερε να αναστρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να εμφανίσει μια εντυπωσιακή εκλογική συσπείρωση, που τον καθιστά βασικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων και στη Μεσσηνία.  
Βέβαια, το ποσοστό του εκτινάχθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν απροσδόκητα και δυσάρεστα χαμηλό για την Αριστερά και αποφεύγει έτσι μια κρίση εσωστρέφειας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το 23,76% (σ.σ. σε πανελλαδικό επίπεδο) των ευρωεκλογών είναι ένα κομμάτι αποφασιστικά συσπειρωμένο γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα δεδομένα της διακυβέρνησής του. Το υπόλοιπο είναι κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην απειλή και τον κίνδυνο που θεώρησε ότι συνιστά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μια έντιμη συζήτηση με τους πολίτες της Μεσσηνίας, με σκοπό να οικοδομήσει ξανά τις σχέσεις του με την κοινωνία. Χρειάζεται ηλικιακή ανανέωση και συνεχή επαφή με τους πολίτες για την αναβάθμιση του επιπέδου της πολιτικής δουλειάς.
 
Κίνημα Αλλαγής
Η γενική εικόνα του κόμματος… συμπληρώνει την ειδική της Μεσσηνίας. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Θα λέγαμε ότι τα συναισθήματα είναι περισσότερο… πικρά. Δεν πέτυχε διψήφιο ποσοστό, είχε ελάχιστη αύξηση στη Μεσσηνία (από 5,94% το 2015 έφτασε στο 6,84% προχθές), ενώ δεν επαληθεύτηκαν και κάποιες φιλοδοξίες στελεχών του που ήθελαν την εκλογή βουλευτή στη Μεσσηνία. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στο νομό μας το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει… να ξαναδεί τον εαυτό του στον καθρέφτη.
 
ΚΚΕ
Βράχος ακλόνητος. 5,43% το 2015, 4,71% προχθές. Τις πταίει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα αντιλαλήσει και η Μεσσηνία. "Η καπηλεία, η συκοφάντηση αριστερών, σοσιαλιστικών αξιών από τον ΣΥΡΙΖΑ αποστράτευσαν αριστερό, ριζοσπαστικό κόσμο, επέδρασαν αρνητικά στο εργατικό-λαϊκό κίνημα ευρύτερα», όπως επισήμανε.
Και το κερασάκι στην τούρτα: "Το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν όχι μόνο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. αλλά και αυτές που παρουσιάζονται ως αριστερές", επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.
 
ΜεΡΑ 25
Το κόμμα του Γιάνη με ένα "ν" μόνο ικανοποιημένο θα πρέπει να αισθάνεται στη Μεσσηνία. 2.993 ψήφοι και 3% δεν το λες και αμελητέο. Τα υπόλοιπα στη Βουλή…
 
Πέρα… Αριστερά
Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Μεσσηνία εξαφανίστηκε. Είναι κρίμα τόσα κόμματα να μη διαφέρουν επί της ουσίας στην πολιτική τους, αλλά να μην μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα. Επιτέλους, ας σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν και ας δουν την πραγματικότητα.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις