Απόσυρση των νομοσχεδίων για τους κώδικες ζητούν οι Εισαγγελίες

Πρώτη Δημοσίευση: 05/06/2019 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/06/2019 18:43
«Θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και θα εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας» 
Για μαζικές αποφυλακίσεις προειδοποιούν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητώντας να αποσυρθούν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όπως προειδοποιούν, εκτός από αποφυλακίσεις, από τις προωθούμενες διατάξεις υπάρχει κίνδυνος και παραγραφής. Επίσης, τονίζουν ότι η μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα και η μείωση των ορίων των ποινών θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και θα εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας.
 
Κίνδυνος
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ), αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.
 
Δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις τους
Εξάλλου, η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας, θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.
Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων».
Β.Β.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις