Από Δευτέρα ξεκινά η διανομή τροφίμων για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Πρώτη Δημοσίευση: 07/10/2017 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/10/2017 18:57
Μοσχάρι, χοιρινό και φακές θα μοιράζονται από τη Δευτέρα στους περίπου 7.000 ωφελούμενους του Επισιτιστικού Προγράμματος. Η διανομή στην Καλαμάτα, σε περίπου 1.900 οικογένειες, θα γίνει Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από την Κεντρική Αγορά, στο σημείο που είναι τα ψαράδικα. Τρίτη και Τετάρτη θα γίνει διανομή των τροφίμων στους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους υποστηρίζει εθνικά προγράμματα μέσω των οποίων διανέμονται στους απόρους τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής. Στηρίζει, επίσης, συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων.
 
Τρόφιμα
Η διανομή των τροφίμων θα γίνει μέσα από ειδικό λογισμικό του προγράμματος που περιλαμβάνει τους δικαιούχους ανά περιοχή και την ποσότητα που δικαιούται ο καθένας. Οι ποσότητες είναι ανάλογες με τα άτομα που έχει η κάθε οικογένεια.
Για παράδειγμα, όταν δικαιούχος είναι ένα άτομο θα παραλάβει 3 πακέτα με νωπό μοσχάρι (κάθε πακέτο είναι μισό κιλό), ένα πακέτο με χοιρινό (επίσης το κάθε πακέτο είναι μισό κιλό) και 3 πακέτα με φακές. Για το δεύτερο άτομο της οικογένειας θα παραλάβουν επιπλέον 1 πακέτο με μοσχάρι και 5 πακέτα με χοιρινό. Αντίστοιχα για το τρίτο, τέταρτο και λοιπά μέλη της οικογένειας έχουν ορισθεί αντίστοιχα οι ποσότητες.
Καθόλη τη διάρκεια της διανομής, είτε στην Καλαμάτα είτε στους άλλους Δήμους, στο χώρο που θα γίνεται αυτή θα παραμένει το φορτηγό ψυγείο για τη σωστή διατήρηση των προϊόντων. Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ελέγχονται και όταν αποστέλλονται και πριν από τη διανομή.
Οι δικαιούχοι έχουν λάβει μήνυμα στο κινητό τους που τους ενημερώνει ποια μέρα και από πού θα παραλάβουν τα τρόφιμα.
 
Οι δικαιούχοι
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είναι επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Μεσσηνίας και πέρυσι παρέλαβε κεντρικές προμήθειες από το υπουργείο Εργασίας και διένειμε τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής στους ωφελούμενους του προγράμματος, με την συνδρομή των Δήμων που είναι οι εταίροι.
Για το 2017 διενεργήθηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για την προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής, ύψους 1.667.533,10 ευρώ με ΦΠΑ. Αυτός ο διαγωνισμός, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα λυθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα, ώστε και αυτές οι προμήθειες να διατεθούν.
Ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ είναι οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία είναι 6.913 άτομα. 

Της Βίκυς Βετουλάκη 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις