Από Ελαιοχώρι και Ελαία θα αρχίσει η εξέταση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πρώτη Δημοσίευση: 01/12/2018 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 01/12/2018 09:28
Ίσως και πριν τις γιορτές οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών
 
 
Προσπάθειες για τις δύο πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών που θα εξετάσουν αντιρρήσεις που έχουν καταθέσει πολίτες για τους δασικούς χάρτες καταβάλλονται αυτές τις ημέρες και στόχος είναι να πραγματοποιηθούν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι δύο περιοχές που αναμένεται να συζητηθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις είναι η Ελαία του Δήμου Τριφυλίας και το Ελαιοχώρι του Δήμου Καλαμάτας. Αρμόδια θα ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι αρκετές ημέρες πιο πριν.
Συνολικά βρίσκονται σε αναμονή στη Μεσσηνία περίπου 14.000 αντιρρήσεις, οι περισσότερες που έχουν κατατεθεί από τους νομούς που είχε αρμοδιότητα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, και 1.200 πρόδηλα.
 
Ελαία και Ελαιοχώρι
Τα προβλήματα δυστοκίας συγκλήσεως των επιτροπών, λόγω της μετακίνησης σε άλλους νομούς των συμμετεχόντων υπαλλήλων των Διευθύνσεων Δασών, παραμένουν, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο στη Μεσσηνία. Κι αυτό, γιατί στις δύο επιτροπές που είχε δηλωθεί από τους προέδρους οι οποίοι προέρχονταν από άλλους νομούς αδυναμία συμμετοχής, αντικαταστάθηκαν από Μεσσήνιους.
Στις άλλες δύο επιτροπές, οι πρόεδροι είναι από διπλανό νομό και, μάλιστα, η επιτροπή της Κυπαρισσίας, στην οποία εντάσσεται και η Πυλία, έχει αρμοδιότητα για να εξετάσει το 57% των αντιρρήσεων του νομού.
Η προετοιμασία που γίνεται αυτή τη στιγμή αφορά στη συνεδρίαση της επιτροπής της Κυπαρισσίας για αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί για την περιοχή της Ελαίας και της επιτροπής της Καλαμάτας για αντιρρήσεις που αφορούν στην περιοχή του Ελαιοχωρίου.
Για την περιοχή της Ελαίας έχει γίνει επεξεργασία και θα τεθούν προς συζήτηση 120-130 φάκελοι αντιρρήσεων, ενώ για την περιοχή του Ελαιοχωρίου περίπου 150 φάκελοι. Σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής κατά μέσο όρο θα μπορούν να εξετασθούν 20 -25 φάκελοι.
 
Ανά επιτροπή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, από την πρώτη επιτροπή, που αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασονομείου Μεσσήνης, θα εξετασθούν 3.487 φάκελοι αντιρρήσεων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,78% επί συνόλου σε επίπεδο Νομού Μεσσηνίας.
Από τη δεύτερη επιτροπή, που η αρμοδιότητά της είναι τα Δασονομεία Αλαγονίας και Μελιγαλά, θα εξετασθούν 970 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιπροσωπεύει το 6,9% των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
Από την τρίτη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Καλαμάτας, θα εξετασθούν 1.637 φάκελοι που αντιστοιχούν στο 11,64%.
Τέλος, η τέταρτη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα τις περιοχές του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, θα εξετάσει συνολικά 7.974 υποθέσεις αντιρρήσεων, εκ των οποίων οι 5.154 είναι της Κυπαρισσίας και οι 2.820 της Πύλου. Το ποσοστό είναι 56,68%.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις