Από την ερχόμενη άνοιξη αλλάζει εικόνα η Καλαμάτα - Οι παρεμβάσεις

Πρώτη Δημοσίευση: 07/11/2019 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/11/2019 19:01
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την προηγούμενη Δευτέρα, για τον έλεγχο της πορείας των έργων των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος»» του ΕΣΠΑ και εκπροσώπων των Δήμων, διαπιστώθηκε εκ μέρους των ελεγκτικών αρχών ότι η εξέλιξη της υλοποίησης των προτάσεων του Δήμου Καλαμάτας είναι σύμφωνη με τα χρονοδιαγράμματα.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Νέων Τεχνικών Έργων, Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος κατόπιν προτάσεως του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως συντονιστής του Σχεδίου Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Ο κ. Μπασακίδης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, υπενθύμισε ότι η συνολική πρόταση για το ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας αφορά σε παρεμβάσεις στις χωρικές περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και της παραλιακής ζώνης, προήλθε μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες την άνοιξη του 2017, αξιολογήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή στο σύνολό της και προέκυψε ένα σχέδιο προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 9.165.000 ευρώ, που εξειδικεύεται στους εξής τρεις άξονες:
I. Της Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμού 1.220.000 ευρώ
II. Της Κοινωνικής Συνοχής με προϋπολογισμό 2.730.000 ευρώ
III. Της Βιώσιμης Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 5.215.000 ευρώ
 
Έχουν ενταχθεί και οι 6 προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας
Προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων έχουν εκδοθεί μόνο αναφορικά με τον Άξονα III, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στον οποίο έχουν υποβληθεί και ενταχθεί και οι έξι (6) προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας με συνολικό προϋπολογισμού 5.289.000 ευρώ. Τα έργα αυτά, που βρίσκονται στην διαγωνιστική διαδικασία, θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2020 και είναι τα ακόλουθα:
1. Ανάπλαση οδού Πλαστήρα
2. Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα
3. Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά
4. Ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής
5. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας
6. Δημιουργία τριών σημείων προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων με σύγχρονα μέσα.
 
Οι νέες προτάσεις του Δήμου
Σύντομα αναμένονται οι προσκλήσεις για την υποβολή: Α) στον Άξονα ΙΙ, της Κοινωνικής Συνοχής, δύο προτάσεων που αφορούν: 1. στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), που θα λειτουργήσει στην οδό Θουκυδίδου 2, με προϋπολογισμό 868.500 ευρώ.
2. στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που θα λειτουργήσει στο πρώην Ιερατικό Σχολείο, με προϋπολογισμό 1.610.000 ευρώ.
Β) στον Άξονα ΙΙΙ 1. Της ανάπλασης της πλατείας 23ης Μαρτίου, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Άξονα Ι σχεδιάζεται το πλάνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυχώρου επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων, προϋπολογισμό 940.000 ευρώ.
Με τις προτάσεις αυτές, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος: 1. Βελτιώνεται η ελκυστικότητα των περιοχών του Ιστορικού Κέντρου και μέρους της παραλιακής ζώνης και ταυτόχρονα ενισχύεται σ’ αυτές η επιχειρηματικότητα.
2. Στηρίζονται οικογένειες και διευκολύνονται μέλη τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με τη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
3. Ενισχύονται δραστηριότητες επιχειρήσεων στους τομείς της καινοτομίας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε, κλείνοντας, ότι «ως Δήμος Καλαμάτας, με τις έως τώρα προτάσεις μας συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, διεκδικούμε στην Περιφέρεια αυτό που μας αναλογεί, ως μια περιοχή αναπτυσσόμενη και ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις