Από την κάλπη… στα κυβερνητικά έδρανα

Πρώτη Δημοσίευση: 26/09/2015 20:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2015 20:49
Πρώτη φορά... νίκη βαριά
Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες του τη δίνουν. Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε ερμηνείες, ειρωνείες, αξιολογήσεις, αναλύσεις, αναγνώσεις του μηνύματος πάνω, κάτω και πλαγίως.
Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε για λεβέντες και πατέντες, για χαμένους δημοσκόπους και άλαλους οιωνοσκόπους, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός μιας καθαρής προσωπικής νίκης και της δυνατότητας του πρωταγωνιστή να ξανασχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού της αρεσκείας του.
Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτή η δύναμη θα μετατραπεί σε τόλμη. Διακυβέρνησης. Μπορεί η λογική του νικητή να είναι σαρωτική, αλλά και το μαρτύριο του νικητή δεν πάει πίσω. Δεν έχει ούτε μια ημέρα στη διάθεσή του για αναβολές, υπερβολές και ψευδο-αλλαγές. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Πρώτη φορά... νίκη βαριά.
Α.Π.


Η πολιτική κουζίνα και… ο σεφ
Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι τα τρία «Τ» της επιτυχίας είναι: ταλέντο, τόλμη και τύχη. Αξιωματικά, λοιπόν, η επιτυχία πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη νέα κυβέρνηση.
Ταλέντο και τόλμη αναμφισβήτητα υπάρχουν, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως και η τύχη, αν αναλογιστούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κανείς ή έστω λίγοι, ακόμη και στο κυβερνών κόμμα, το περίμεναν.
Ούριος, λοιπόν, άνεμος στα πανιά του νέου, καθόλου ολιγομελούς, κυβερνητικού σχήματος.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι… ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Τα τρία «Τ» θα πρέπει να συνοδεύουν και όλους τους υπουργούς και αναπληρωτές. Ειδικά τους… μνημονιακούς, δηλαδή όλους αυτούς που από σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμείλικτη πραγματικότητα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου.
Όλοι ελπίζουμε να είναι… ταλαντούχοι για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν, όσο καλύτερα μπορούν για το συμφέρον του συνόλου, με το κουαρτέτο. Αν μη τι άλλο, τύχη χρειαζόμαστε όλοι, όχι μόνο η κυβέρνηση και οι υπουργοί, αφού με τα μέχρι σημερινά δεδομένα ούτε το νέο μνημόνιο… βγαίνει.
Την τύχη μας, όμως, πολλές φορές την προκαλούμε μόνοι μας. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με τους προηγούμενους, που προκάλεσαν την τύχη τους, γιατί απλά δεν αποφάσισαν να συγκρουστούν…
Και δυστυχώς, στην κουζίνα των μνημονίων άλλος είναι ο… σεφ, ο οποίος δε θέλει και καθυστερήσεις για να μην «καεί» το φαγητό. Άρα, για την επιτυχία της «συνταγής», η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχάσει κι ένα ακόμη «Τ»: τρέξιμο.
Α.Π.


Μετεκλογικά συμπεράσματα
Τρία ήταν αυτήν τη φορά τα κόμματα που πολιτεύτηκαν με την προσδοκία ότι θα εκτοπίσουν από την τρίτη θέση τη θρονιασμένη Χ.Α. Αλλά ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα κατάφερε, παρά την άνοδο του γεναριάτικου αθροίσματος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ούτε το εξωϊστορικά στάσιμο ΚΚ, ούτε το «Ποτάμι», που κινήθηκε στα πολύ ρηχά, βάλτωσε μάλλον. Τη Χ.Α. την ψήφισαν 388.387 Έλληνες (καθαροί και γνήσιοι, τι άλλο) τον Ιανουάριο και 379.581 προχθές.
Θα ήταν παρηγοριά στον άρρωστο αν λέγαμε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι την απέρριψαν μετά βδελυγμίας και αποχώρησαν από τις τάξεις των ψηφοφόρων της. Επί της ουσίας, η τεράστια αποχή ελάχιστα την επηρέασε, αν δεν την ευνόησε, αφού το ποσοστό της ανέβηκε στο 6,99% από 6,28%. Και προστέθηκε έτσι μία έδρα στις ήδη 17.
Ελάχιστοι ένιωσαν συνένοχοι ή ηθικοπολιτικοί συναυτουργοί. Ο κορμός, πλήρως ταυτισμένος πια με το φυρερίσκο του, ασπάζεται και τις ιδέες του και την απορρέουσα βιαιότατη πρακτική. Όσoι τον αποτελούν είναι το ισχυρότερο άλλοθι της Χ.Α. στην αργόσυρτη, υπονομευόμενη δίκη της.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις