Από το «επεισοδιακό» Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας…

Πρώτη Δημοσίευση: 21/09/2019 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2019 20:44
Δύσκολη η κατάσταση με τη λέξη ιλαρότητα. Σημαίνει ευθυμία και χαρά. Η πολλή χαρά, όμως, συνεπάγεται αρκετά συχνά την έλλειψη σοβαρότητας. Συνεπώς, έφθασε η λέξη σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ισοδύναμη με την επιπολαιότητα, την αρνητική φαιδρότητα, τη χαζοχαρούμενη έκφραση. 
 
Στα νέα ελληνικά, εκτός από την ευδιαθεσία της ιλαρότητας, έφθασε και η ιλαρά, που πήρε το όνομά της από το επίθετο ιλαρός, όχι γιατί είναι ευχάριστη ασθένεια. Την είπαμε έτσι, κατ' ευφημισμόν, για να την εξευμενίσουμε και να μη σκεφτόμαστε τα δυσάρεστα συμπτώματά της. Είναι και στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. 
 
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας δεν μπορούμε να κρατήσουμε την ευχάριστη διάθεση από τη θετική ιλαρότητα και να αποβάλουμε τη θλίψη. Μάλλον φθάσαμε στα άκρα, στην αρνητική ιλαρότητα, την αστειότητα ή, πιο λαϊκά, το καραγκιοζιλίκι. 
 
Δεν μπορούμε να περιγράψουμε διαφορετικά τα όσα έγιναν κατά τη διάρκειά της. Αντεγκλήσεις, κυριαρχία του facebook στην πραγματική πολιτική ζωή, παρεμβάσεις εκτός διαδικασίας, αντιδήμαρχοι που παρίσταναν το δήμαρχο, ομιλίες και παρεμβάσεις που δεν είχαν κάτι το δημιουργικό στο σκεπτικό τους.  
 
Μέσα σε όλο αυτό το… καραγκιοζιλίκι θα πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη και στον αντιπρόεδρο Στάθη Σταματόπουλο, καθώς με τις παρεμβάσεις τους κατάφεραν να μην εκτροχιαστεί εντελώς η συνεδρίαση. 
 
Πάντως, θα παρουσίαζε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν είχε υλοποιηθεί η πρόταση της επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα-Τόπος Ζωής", Τόνιας Κουζή, και η όλη διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Εκεί οι δημότες θα έβλεπαν ποιον ψήφισαν, αλλά και το επίπεδο της συζήτησης. Βέβαια, αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Θυμηθείτε ακόμα και συνεδριάσεις της Βουλής, και τότε θα καταλάβετε.  
 
Από χθες το βράδυ, φυσικά, μέχρι και σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες, η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο διαδίκτυο, μέσω facebook, αλλά δεν έχουμε τη διάθεση να την παρακολουθήσουμε. 
 
Όμως, μια παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Χειλά για αντιδημάρχους "αγράμματους" και "ανεπάγγελτους" ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πλειοψηφίας, κυρίως από το δημοτικό σύμβουλο και αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα.  
 
Ο εκπρόσωπος της παράταξης του Παναγιώτη Χειλά, Γιώργος Σοφρωνάς (σ.σ. απουσίαζε ο επικεφαλής Βασίλης Τζαμουράνης), υπερασπίστηκε το δημοτικό σύμβουλο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η εμπειρία που έχει ο Γιάννης Μπάκας ως δημοτικός σύμβουλος θα έπρεπε να τον έχει μάθει να είναι πιο ψύχραιμος και να δείχνει μεγαλύτερη ανοχή. Πάντως, είπε ότι ο ίδιος δε θα έγραφε ποτέ τέτοια πράγματα.  
 
Πάντως, για να… προβοκάρουμε και λίγο το σχολιασμό για τα όσα έγραψε ή εννοούσε ο Παναγιώτης Χειλάς, προσωπικά είμαστε σύμφωνοι με τη θέση του φιλόσοφου Τζόρτζιο Αγκάμπεν ότι "η βεβήλωση του αβεβήλωτου είναι το πολιτικό καθήκον της γενιάς που έρχεται"… Μπορεί να τα είπε λίγο ωμά ο κ. Χειλάς, αλλά για να προχωρήσουμε ως κοινωνία πρέπει κάποτε να… πέσουν όλοι και όλα από το βάθρο της αυθεντίας τους… 
 
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι δεν είχε διάθεση να δώσει διάσταση στο όλο θέμα, εφόσον όμως δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε πως επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς που έγιναν εναντίον του και εναντίον των μελών της δημοτικής του παράταξης στον επικεφαλής του Παναγιώτη Χειλά, δηλαδή τον Βασίλη Τζαμουράνη.  
 
Σε άλλη φάση της συνεδρίασης έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτεύουσα Δύναμη", για το μπαράζ παρεμβάσεων, όπως είπε, παρατάξεων και μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, καθώς σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους επιτέθηκαν με αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς, όπως "πολιτική ύβρις", στις παρατάξεις που συνεργάζονται στη διοίκηση του Δήμου, όπως η δική της.  
 
Η Ελένη Αλειφέρη δυσαρεστήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στάθη Σταματόπουλο, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου, όταν, επικαλούμενος τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, είπε ότι κακώς μπήκαν αυτά τα θέματα στη συνεδρίαση, γιατί αφορούν χαρακτηρισμούς και αναφορές που δεν έγιναν σε συνεδρίαση του Σώματος.  
 
Μάλιστα, οι δύο τους, που είναι και δικηγόροι, αντάλλαξαν και κάποια σχόλια που καλλιεργούν κλίμα συνέχισης της αντιπαράθεσης. Πάντως, η παρέμβαση του αντιπροέδρου Στάθη Σταματόπουλου ήταν καθοριστική και αποστομωτική... 

Α.Π. 
 



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις