Από φέτος η υποχρεωτική φοίτηση προνηπίων σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτική Μάνη

Πρώτη Δημοσίευση: 13/06/2018 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2018 18:43
Υποχρεωτική είναι από φέτος για τους τρεις από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας η φοίτηση των προνηπίων και ήδη έχουν ληφθεί τα ανάλογα μέτρα και αποφάσεις.
Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης.
Αν και όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας διαθέτουν τις υποδομές για κάτι τέτοιο, μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης δέχτηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο από φέτος.
 
Υποχρεωτική φοίτηση
Σύμφωνα με το νόμο, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το νέο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά Δήμους.
Πριν από το Πάσχα συγκροτήθηκαν στη Μεσσηνία και συνεδρίασαν οι αρμόδιες τριμερείς επιτροπές, τις οποίες κατά τόπους αποτελούν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πρόεδρος, ο οικείος δήμαρχος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από την εξέταση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι και στους έξι Δήμους δεν υπάρχει κτηριακό πρόβλημα και η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων μπορεί να ξεκινήσει κανονικά. Ωστόσο, ομόφωνες αποφάσεις για να γίνει αυτό υπήρξαν μόνο από τις τριμερείς επιτροπές για Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτική Μάνη, με τους δημάρχους των άλλων τριών ΟΤΑ της Μεσσηνίας να εκφράζουν την άρνησή τους. Ωστόσο και στους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου Νέστορος και Οιχαλίας θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η διαφωνία τους στηρίζεται σε απόφαση της ΚΕΔΕ που έχει ταχθεί ενάντια στην ένταξη όλων των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.
 
Αύξηση τμημάτων
Ήδη ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Δημήτρης Οικονομόπουλος, υπέγραψε απόφαση για λειτουργία πέραν του ενός τμημάτων στα εξής Νηπιαγωγεία για φέτος:
-Στούπας, Αρφαρών, Διασποράς, Θουρίας, 1o Καλαμάτας, 2o Καλαμάτας, 3o Καλαμάτας, 4o Καλαμάτας, 5o Καλαμάτας, 6o Καλαμάτας, 7o Καλαμάτας, 8o Καλαμάτας, 9ο και 21ο Καλαμάτας, 10o Καλαμάτας, 11o Καλαμάτας, 13o Καλαμάτας, 14o Καλαμάτας, 15o Καλαμάτας, 16o Καλαμάτας, 17o Καλαμάτας, 18o Καλαμάτας, 19o Καλαμάτας, 20o Καλαμάτας, 23o Καλαμάτας, 24o Καλαμάτας, 26o Καλαμάτας, Λεΐκων, Παραλίας Βέργας, 2o Μεσσήνης, 3o Μεσσήνης, 4o Μεσσήνης, Πεταλιδίου, 1o Πύλου, Σουληναρίου, 1o Γαργαλιάνων, 2o Γαργαλιάνων, 2o Κυπαρισσίας, 3o Κυπαρισσίας και 2o Φιλιατρών.
Εννοείται ότι και στους τρεις Δήμους που δεν ελήφθησαν οι αποφάσεις για υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, όσοι γονείς το επιθυμούσαν μπορούσαν να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο της περιοχής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις