Αρνούνται τις κατηγορίες οι «συνεργάτες» της οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών

Πρώτη Δημοσίευση: 13/09/2017 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2017 09:28
Σήμερα απολογούνται 11 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
 
Αρνήθηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου, τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται για διακίνηση ναρκωτικών με σκοπό το χρηματικό όφελος, οι 11 κατηγορούμενοι που από χθες κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Πρόκειται για 14 που κατηγορούνται ως «συνεργάτες» της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης κοκαΐνης και χασίς που εξαρθρώθηκε πέρυσι. Οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης αυτής δικάσθηκαν τον Ιούλιο, με κάποιους από αυτούς να κρίνονται ένοχοι και για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας για 3 από τους 14 κατηγορούμενους, κατατέθηκε από τους  δικηγόρους τους αίτημα να διαχωριστεί η δική τους υπόθεση και να ορισθεί σε άλλη ημερομηνία, καθώς είναι ελεύθεροι και παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης. Καθώς αυτό προβλέπεται και από το νόμο, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και ορίσθηκε να δικασθούν το Μάιο.
 
Αρνούνται
Κατά την τοποθέτηση των δικηγόρων υπεράσπισης για τη θέση των κατηγορουμένων, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονται. Όσοι δε παραδέχθηκαν συναλλαγές με ναρκωτικά, είπαν ότι αυτό έγινε στα πλαίσια της χρήσης που κάνουν. Αρκετοί προσκόμισαν και βεβαιώσεις τοξικομανίας, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή με την υπόθεση.
Ένας από τους κατηγορούμενους που είναι και προφυλακισμένος παραδέχθηκε ότι κατείχε 24 δενδρύλλια από 2-12 εκατοστά, αλλά όχι και άλλη καλλιέργεια κάνναβης 35 δενδρυλλίων που του αποδίδεται, ενώ γιος και πατέρας, που επίσης είναι προφυλακισμένοι για καλλιέργεια 32 δενδρυλλίων κάνναβης, υποστηρίζουν ότι ήταν για δική τους χρήση και όχι για να πουλήσουν χασίς.
Τέλος, η γυναίκα που κατηγορείται ως «αποθηκάριος» των ναρκωτικών που διαχειριζόταν η οργάνωση, αρνείται παντελώς την κατηγορία. Ο δικηγόρος της εξήγησε ότι ο 37χρονος από τον Ανεμόμυλο που καταδικάσθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης στη δίκη του Ιουλίου, ήταν γείτονάς της και της είχε αφήσει μια σακούλα, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι περιέχει χασις.
 
Αστυνομικοί
Ως μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν χθες δύο αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Αναφέρθηκαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης το 2016 και στις επισυνδέσεις τηλεφώνων, όπου από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν οδηγήθηκαν στις συλλήψεις των 20 κατηγορουμένων που δικάστηκαν τον Ιούλιο, αλλά και των 14 που δικάζονται τώρα ως «συνεργάτες». Εξαίρεσαν μόνο τον πατέρα και τον γιο που συνελήφθησαν να καλλιεργούν δύο μικρές φυτείες στις όχθες του Παμίσου. Τους συγκεκριμένους όπως είπαν τους ανακάλυψαν καθώς μιλούσαν με άτομο που συμμετείχε στην οργάνωση και το οποίο τους βοηθούσε στη φύλαξη των δύο φυτειών.
Αναφέρθηκαν σε συνθηματική ορολογία που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους κατά τις συνομιλίες για αγορά, πώληση και προμήθεια κοκαΐνης και χασίς. Για δύο από τους κατηγορούμενους επισήμαναν ότι έχουν εμπλακεί σε μεταφορά ναρκωτικών, είτε μεταφέροντας, είτε κάνοντας τον προπομπό για να αποφεύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας.
Για την κατηγορούμενη γυναίκα, δήλωσαν τη βεβαιότητά τους ότι από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί αποδεικνύεται πως λειτουργούσε ως αποθηκάριος για τα ναρκωτικά που διακινούσε η οργάνωση.
Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης και επί συγκεκριμένων σημείων των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί.
Η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με τα αναγνωστέα έγγραφα και την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης. Σήμερα η διαδικασία θα συνεχισθεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την αγόρευση του Εισαγγελέα και πιθανότατα την έκδοση της απόφασης.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις