Αρχαία Ολυμπία: Έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας

Πρώτη Δημοσίευση: 11/07/2018 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/07/2018 18:29
Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα εντοπίστηκε και συνελέγη κατά τη διεξαγωγή της επιφανειακής - γεωαρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό της Ολυμπίας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας».
Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της δρος Ερωφίλης - Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vοtt και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tubingen και Frankfurt am Mainz.
Ο λόγος για μια πήλινη πλάκα όπου βρίσκονται 13 στίχοι από τη ραψωδία Ξ της Οδύσσειας.
Το ΒΒC στέκεται στις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις οποίες η πήλινη αυτή επιγραφή ίσως να συνιστά το αρχαιότερο γραπτό αρχείο του ομηρικού έπους που έχει ποτέ βρεθεί στην Ελλάδα.
Σε αυτή την εκτίμηση των αρχαιολόγων εστιάζει και το Reuters, που εξηγεί ότι στην πλάκα βρίσκονται χαραγμένοι 13 στίχοι από τη 14η Ραψωδία της Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας απευθύνεται στον επιστήθιο φίλο του Εύμαιο.
Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρημα στη Ρωμαϊκή Εποχή, πιθανότατα πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, σίγουρα όμως πρόκειται για μία μεγάλη αρχαιολογική, επιγραφική και ιστορική ανακάλυψη.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις