Αυξάνουν τα πρόστιμα για τη μη ανακύκλωση

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2016 07:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2016 07:59
400 τόνους ανακυκλώνει κάθε μήνα ο Δήμος Καλαμάτας 
 
Περιστασιακό φαινόμενο ή συνεχής αυξητική τάση; Δεν είμαστε σίγουροι για την απάντηση. Εκείνο, όμως, που γνωρίζουμε είναι ότι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο σε αναβάθμιση των υποδομών του, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
Όπως δήλωσε στο "Θάρρος" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, "τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σημειώσαμε ρεκόρ στα ποσοστά συμμετοχής των δημοτών στην ανακύκλωση. Θεωρώ ότι οι δημότες όσο περνάει ο χρόνος συστηματοποιούν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι πλέον η υπηρεσία Καθαριότητας χρησιμοποιεί κάθε μέρα τρία ειδικά απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση. Εκείνο που θέλει ακόμα δουλειά και ενημερωτική εκστρατεία, από την πλευρά μας, είναι να μάθουν οι δημότες να χρησιμοποιούν τους ειδικούς κάδους για τη συλλογή γυαλιού.  Εκεί, είναι αλήθεια ότι είμαστε ακόμα πίσω".
Ρωτήσαμε, επίσης, τον κ. Βασιλόπουλο για το νέο νόμο που βρίσκεται υπό διαβούλευση και ο οποίος προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 500 ευρώ σε όποιον δεν ανακυκλώνει. Ο αντιδήμαρχος μάς υπενθύμισε ότι ήδη στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, το οποίο και θεωρεί ικανό ποσό ποινής για κάποιον που δε συμμορφώνεται με τα ισχύοντα.
Ειδικότερα, αλλαγές στο νόμο περί ανακύκλωσης προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για 30 ημέρες. Πλέον οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.
«Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ΟΤΑ Α’ Βαθμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δε συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά», σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου
Πάντως, στην εποχή της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει 2 εκατομμύρια τόνους υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν και η αξιοποίησή τους να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο! Η συνολική παραγωγή σκουπιδιών στη χώρα μας ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, ενώ μόνο τα βιοαποδομήσιμα φτάνουν το 1 εκατομμύριο τόνους και αρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες σε κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό), που φτάνουν τους 300.000 τόνους και η αξία τους υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, που θα βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 13 Νοεμβρίου.
Αποκάλυψε όμως και την παραοικονομία που... ανθεί σε ορισμένα υλικά που έχουν υψηλές τιμές πώλησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε το μόλυβδο που υπάρχει στις μπαταρίες και η τιμή του φτάνει τα 1.700 ευρώ τον τόνο.
Ανέφερε ότι κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 40.000 τόνοι μολύβδου και ανακυκλώνονται περίπου 25.000 τόνοι. Η αξία τους φτάνει τα 44 εκατ. ευρώ, αλλά τα 16 εκατ. ευρώ «χάνονται», στερώντας έσοδα από το Δημόσιο, τα οποία μόνον από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ. «Θα μπορούσαμε με αυτά να καλύψουμε τις ανάγκες των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
 
Η ανακύκλωση σε αριθμούς
Σε αντίθεση με τις επιδόσεις της Καλαμάτας, ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας έχει χαμηλές επιδόσεις, προσθέτοντας ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καλυφθούν οι στόχοι της Ε.Ε. και θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, που θεωρείται πλέον ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης. Προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει σύντομα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει τη χρήση και εισαγωγή της πλαστικής σακούλας, που έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις.
Ο Γ. Τσιρώνης έδωσε έμφαση στα «πράσινα σημεία» που προβλέπεται να λειτουργήσουν μέσα σε αστικά κέντρα, έπειτα από χωροθέτηση των Δημοτικών Αρχών.
Δεν είχαν προβλεφθεί κατά την αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, γι’ αυτό το υπουργείο έχει προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ενώ ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα. Θα μπορούν να λειτουργήσουν και σε σχολεία, εξασφαλίζοντας ένα μικρό οικονομικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες, όπως κουπόνια για ψώνια ή ένα μικρό τίμημα σε ευρώ.
Για το μέλλον, τόνισε ότι σε συνεργασία με τους Δήμους θα γίνεται και μείωση των τελών καθαριότητας για νοικοκυριά που μετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης, αλλά προς το παρόν οι πόλεις δε διαθέτουν αξιόπιστο σύστημα «μπλε» κάδων για τη συλλογή των χρήσιμων υλικών.
 
Εγκατάσταση Πράσινων Σημείων στην Καλαμάτα
Τα Πράσινα Σημεία, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αποτελούν πλέον σε τοπικό επίπεδο βασικό στοιχείο του συστήματος διαχείρισης.
Στα Πράσινα Σημεία θα παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να παραδίδουν οργανωμένα και με ασφάλεια χρήσιμα υλικά όπως: χαρτί ή χαρτόνι, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, βρώσιμα λίπη και έλαια, ογκώδη υλικά, «πράσινα» απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και άλλα.
Έτσι, σημαντικές ποσότητες προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων αποβλήτων και χρήσιμων υλικών θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να αποθηκεύονται προσωρινά και κατόπιν να προωθούνται προς εργασίες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας προτείνεται η δημιουργία: Α. ενός σταθερού κεντρικού Πράσινου Σημείου στο δρόμο προς τη ΜΟΛΑΚ. Β. ενός Πράσινου Σημείου, μικρού κέντρου ανακύκλωσης στο ΒΙΟΠΑ. Γ. 9 Πράσινων Σημείων γειτονιάς σε Ανατολικό Κέντρο, Δυτικό Κέντρο, Αγορά, τέρμα Νέδοντος, Δημοτικό Πάρκινγκ επί της Ναυαρίνου, πάρκο Αλμυρού, Αρφαρά, Άρι και Θουρία. Προϋπολογισμός 468.829 ευρώ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις