Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου από τη Νίσυρο: «Σεβασμός των συνόρων μας»

Πρώτη Δημοσίευση: 08/03/2018 15:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2018 15:59
Εορτασμός στη Νίσυρο για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Νήσου στην Ελλάδα
 
Λαμπρός εορτασμός πραγματοποιήθηκε στη Νίσυρο χθες για τα 70χρονα από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Τον εορτασμό τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ επίσης παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης  Νίκας και πολυμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας, αποτελούμενη από 3 δημοτικούς συμβούλους, 22 μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, 4 από το Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» και ένα δημοσιογράφο.
Επισημαίνεται ότι η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από το Δήμο Νισύρου και τους πολίτες της ακριτικής νήσου, η οποία «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Καλαμάτας το 2000.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του εορτασμού, σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην Τουρκία, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία».  Θα πρέπει, όμως, σημείωσε,  «ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».
Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος, συνιστά αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Μήνυμα σε όσους επινοούν δήθεν
«γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο
Τα συμπεράσματα αυτά, συμπλήρωσε,  απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν, είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».
 
Για τη Συνθήκη των Παρισίων
Αναφερόμενος στη Συνθήκη των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η κυριαρχία αυτή είναι "πλήρης", πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της. Το δε περιεχόμενο της "πλήρους" κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις, ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Επιπλέον, όπως είπε, «η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται όχι μόνον εφ’ όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά κατά την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τ’ ανωτέρω παραγράφου, και επί των "παρακειμένων νησίδων" στο σύνολό τους».
Επισήμανε ακόμη πως, «επειδή οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους "παρακείμενες νησίδες", ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη).
Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, "γκρίζες ζώνες", αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της ελληνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις